Na koje biste stvari trebali prestati trošiti novac?

| Lifestyle |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

10 stvari na koje biste trebali prestati trošiti novac

Kada biste zbrojili sav novac koji ste prošli mjesec „bacili“ za nebitne stvari, koji bi vas iznos dočekao? Je li vas strah uopće to izračunati? Nas svakako je. I ne, nećemo govoriti o tome koliko možete novaca uštedjeti prestanete li pušiti jer to znati i sami. Govorit ćemo o stvarima koje svatko od nas kupuje barem jedno mjesečno, ako ne i jednom tjedno – ako ne i jednom dnevno. O silnim pretplatama i sitnicama na koje se uopće ne osvrćemo, a kada ih primjetimo, u tuzi se prisjećamo. I sada dok čitate ovo vjerojatno znate o kojim je stvarima riječ, no čime ih zamijeniti i kako pametnije upravljati s novcem koji ne morate potrošiti saznajte u nastavku.

  1. Na flaširanu vodu. Osim što kupnjom flaširane vode štetite okolišu, upravo ta voda nije dobra za vaše zdravlje. Voda iz slavine ista je kao i flaširana, stoga si nabavite BPA bocu te ju nadopunjujte.
  2. Na neobaveznu televizijsku pretplatu. Uz čari Interneta, Netflixa i Pickboxa, kome je još potrebno onih 500 programa od kojih ionako gledate maksimalno 10.
  3. Na naknadu za plaćanje računa. Provjerite gdje vam se najviše isplati platiti režije, odnosno gdje je naknada za plaćanje računa najniža – je li riječ o kiosku, pošti, benzinskoj pumpi, blagajni prodavaonica, FINI ili pak putem Internet-bankarstva.
  4. Na najam stana. Ako previše novaca trošite na najamninu, budite u stalnoj potrazi za jeftinijim, ali i boljim mjestom za život. Pripazite na otkazni rok.
  5. Na fast food. Ne potrebno je dodatno objasniti zašto.
  6. Na magične preparate za mršavljenje. Riječ je o prevarama na koje nemojte zasjesti i uplesti se u klopku magičnog nestajanja novca.
  7. Na igre na sreću. Umjesto da potrošite 30 kuna tjedno na lutriju, uplatite si taj novac u mirovinski fond. Nije puno, ali možda se tako natjerate na štednju.
  8. Na više od jedne kave. Kava ispijena u kafiću do 10 kuna dnevno može oštetiti vaš mjesečni budžet, ali ako toliko volite to, i nije takva šteta. Dvije kupljene kave dnevno već su apsolutno nepotreban trošak.
  9. Na nepotrebne smartphone aplikacije. Nemojte kupiti Kimoji ili neku igricu za mobitel, stvarno nisu vrijedne potrošenog novca.
  10. Na taksi. Prošetajte se, odvezite se tramvajem, biciklom, osim što ćete se bolje osjećati, uštedjet ćete znatnu količinu novca.