Tko je rekao da zmajevi ne postoje?

| Lifestyle |

Lete�i zmaj

Mislili ste da zmajevi ne postoje? E pa prevarili ste. Fotografija pravog pravcatog mini zmaja dolazi iz Butona u Indoneziji. I ne, ovo nije Photoshop već se radi o pravom pravcatom malom zmaju. Dobro, možda nije zmaj jer ne riga vatru, ali je gušter s krilima pa si dajemo za pravo da ga zovemo zmajem.

Prema Wikipediji, ova vrsta zove se „Draco volans“ ili „Leteći zmaj“, a prirodno stanište su im jugozapadne tropske šume Azije i Indije. Ovaj majušni zmaj se kreće tako da raširi svoja „krila“, odnosno da raširi svoju kožu i da jedri po zraku. Naravno, on zapravo ne može letjeti već samo lebdjeti u zraku jer je vrlo lagan, a njegova „krila“ nisu zapravo krila već produžena rebra na kojoj se nalazi koža.

Lete�i zmaj
Leteći zmaj

Leti tako da svoju glavu usmjeri prema zemlji i tako klizi zrakom. Zanimljivo je da ovi mali reptili koji srećom mogu narasti samo do 28 centimetara dužine nikada ne lete kada je kiša ili vjetar. Mogu preletjeti oko 8 metara, a jedu kukce. Iako nam ovako mali izgledaju čak i slatko, ne bi se previše zbližavali s njima, evolucija je pravo čudo i tko zna u što mogu mutirati ili se razviti ovi slatki mali zmajići.