Što nam za naš iPhone točno znači Appleov novi iOS7?

| Lifestyle |

Tim Cook predstavio je Novi Appleov iOS7 za iPhone, iPad, iPod, operativni poboljšani sustav

Jučer oko 19 sati po našem vremenu započelo je Appleovo predstavljanje novosti na WWDC-u na kojemu je između ostalog predstavljen novi operativni sustav, iOS7. Čelnik Applea, Tim Cook predstavio ga je riječima: „najveća promjena operativnog sustava od lansiranja iPhonea“.

Kao što se i šuškalo, izgled novog  iOS-a puno je jednostavniji, plošniji i s puno bijele boje no to ne znači da je lošiji već puno moderniji i kako kažu iz Applea - življi. Novi iOS znači i novo sučelje, novi Centar kontrole i transparentne animacije. Promijenjen je i font pa su slova sada čišća i jednostavnija, a tu je i novi Centar obavijesti, poboljšan pregled fotografija, bolji Safari, bolja Siri, a uveden je i iTunes radio.

Novi sustav biti će dostupan za iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad treće i četvrte generacije te Pad mini i iPod na dodir pete generacije, a što nam sve to točno znači za naše iProizvode pročitajte u nastavku.

Tim Cook predstavio je Novi Appleov iOS7 za iPhone, iPad, iPod, operativni poboljšani sustav
Appleov iOS7

Novo sučelje

Iako je iOS 7 u potpunosti redizajniran i sučelje je sasvim novo, svi korisnici iProizvoda diljem svijeta s njim će se u trenu snaći. Novo sučelje čini vaš telefon naizgled još i većim jer je sve osmišljeno tako da se koristi prostor cijelog ekrana dok novi font koji smo spominjali izgleda odlično na retina ekranu i čini izgled teksta još oštrijim.

Centar kontrole

Novost iOS-a 7 je i kontrolni centar do kojeg se dolazi povlačenjem prsta s donjeg dijela vašeg ekrana. Ovdje ćete na jednom mjestu imati najvažnije opcije i postavke poput zrakoplovnog načina rada, odabira wi-fi-a, bluetootha, svjetline ekrana, kontrole slušanja glazbe kao i brzi pristup aplikacijama kao što su sat, kamera, kalkulator i svjetiljka.

Multitasking

Poboljšan je i multitasking i pozadinsko procesuiranje za sve aplikacije. Appleov softver sada će pratiti aplikacije koje najčešće koristite te će sadržaj s onih koje se najčešće koriste (npr. Facebook) obnavljati u pozadini što znači manje čekanja na očitavanje kada je otvorite.

Tim Cook predstavio je Novi Appleov iOS7 za iPhone, iPad, iPod, operativni poboljšani sustav
Appleov iOS7

Safari

Safari ima novi izgled i nekako se čini sličan Chromeu, a uključuje i iCloud Keychain za upravljanje šiframa. Tabovi su u 3D-u i više niste ograničeni samo sa njih 8 već ih možete imati koliko želite, a možete ih i reorganizirati jednostavnim pomakom prsta.

AirDrop

Novost je i AirDrop koji će korisnicima omogućiti dijeljenje fotografija i dokumenata sa drugim korisnicima iOS-a koji su u blizini – bez „bumpanja“. No ovdje postoji jedna caka, AirDrop će raditi samo na uređajima s najnovijim wi-fi postavkama, dakle na iPhone-u 5, četvrtoj generaciji iPad-a, iPad-u mini i najnovijem iPod-u touch.

Fotografije i kamera

Kamera i aplikacija za fotografije također su doživjele redizajn. Od sada će biti puno jednostavnije upravljati velikim brojem fotografija, a uveden je i Shared Photostream, albumi u koje ćete stavljati svoje slike koje želite podijeliti s određenim prijateljima, a to ćete moći raditi i sa svojim videima putem iCloud Photostreama.

Tim Cook predstavio je Novi Appleov iOS7 za iPhone, iPad, iPod, operativni poboljšani sustav
Appleov iOS7

Siri

Siri osim novog izlgeda ima i novi glas pa ako vas je stari živcirao konačno ćete doći na svoje.  Sada možete odabrati i između ženskog i muškog glasa, a Siri se u međuvremenu i malo opametila pa će sada vući informacije i s Twittera, Wikipedije i Binga.

iOS i u vašem automobilu

Novi Appleov iOS će imati mogućnost i umrežavanja s kompjuterom u vašem autu, a za sada je to moguće kod Honde, Mercedesa, Nissana, Chevroleta, Kie, Volva, Acure i još nekih.

Novi App Store

App Store ima novi dizajn i od sada će posebno prikazivati i aplikacije koje su popularne u vašem području kao i one koje su popularne kod vaših prijatelja. A najbolji dio novog App Storea? Vaše se aplikacije obnavljaju (updateaju) automatski.

Tim Cook predstavio je Novi Appleov iOS7 za iPhone, iPad, iPod, operativni poboljšani sustav
Appleov iOS7

Glazba i iTunes Radio

I glazbena aplikacija kao i sve druge dobiva novi dizajn, ali velika novost je iTunes Radio. Korisnici ovog sustava moći će slušati tematske playliste (npr. glazba za ljeto) ili pak slušati radio stanice prema svojim najdražim izvođačima. Ovaj servis prvo će biti dostupan u stupno u SAD-u, a u ostalim zemljama naknadno.

Uz to novosti su sinkronizacija vaših obavijesti na svim iUređajima, mogućnost korištenja samo glasovnog Facetimea, usluga Activation Lock koja dobro dođe prilikom krađe vašeg iPhonea jer bez šifre ne možete ugasiti Find My iPhone aplikaciju niti upaliti telefon nakon kompjuterskog brisanja podataka, noćni način na kartama, blokiranje neželjenih ljudi i još mnogo nekih sitnih promjena.

Developeri će već sl. ponedjeljak moći preuzeti svoj novi iOS, dok će ga ostatak svijeta dobiti na jesen. Na početku će biti dostupan na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.