Službeno predstavljen spektakularni McLaren P1

| Lifestyle |

 McLaren je službeno otkrio produkcijsku verziju svog modela P1 koji će biti prikazan sljedeći tjedan na Sajmu automobila u Ženevi. S planiranom proizvodnjom od samo 375 primjeraka, početna cijena McLarenovog "hiper-super-sport" automobila iznosi preko milijun eura.

Iako je u McLarenu planirano da se proizvede 500 primjeraka, Ron Dennis je (nakon susreta sa budućim vlasnicima koje, umjesto performansi, više zanima ekskluzivnost koju osigurava mala serija) donio odluku da će se napraviti samo 375 primjeraka ovog izvanrednog automobila

Mi ćemo radije o performansama automobila čija karbonska šasija teži tek 100 kilograma. Sa uključenim IPAS-om (Instant Power Assist System), P1 će od 0 do 100 km/h trebati manje od 3 sekunde, dok će do 200 km/h stizati za manje od 7 sekundi, a nakon 17 sekundi McLaren će već biti na 300 km/h. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 350 km/h. U osnovi, iza akronima IPAS krije se elektro-motor čijih se 179 KS aktivira tasterom koji je smješten na upravljaču. Drugim tasterom na upravljaču aktivira se DRS (Drag Reduction System), čime se otpor zraka koji proizvodi zadnje krilo smanjuje za 23 posto. Pritiskom na papučicu kočnice DRS se automatski isključuje.

„Srce i duša“ ovog čudesnog hibridnog automobila je centralno smješten 3,8-litarski biturbo V8 motor koji na 7.500 obr/min isporučuje 737 KS, uz 720 Nm obrtnog momenta pri 4.000 obr/min. Dodamo li na 737 onih „električnih“ 179 KS, McLaren P1 razvija 916 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na podlogu zadužen je 7-stupanjski Graziano mjenjač. Samo „na struju“, uz prosječnih 48 km/h, P1 „do utičnice“ može prijeći 20 kilometara.

Iako su u McLarenu nastojali napraviti što je moguće lakši automobil, kupci se nisu željeli odreći luksuznih detalja, pa svaki P1 dolazi sa navigacijskim i klima uređajem. Tu je i vrhunski audio-sistem. Međutim, ekstremno tanka karbonska trkačka sjedišta i digitalna kontrolna ploča,sugeriraju da je P1 skoro pa trkački automobil.