Pametni savjeti kako da svoj mali stan učinite većim

| Lifestyle |

6 pametnih savjeta kako mali stan učiniti većim

Sudeći prema popularnosti naših članaka o malim stanovima, čini nam se kako upravo takvi stanovi prevladavaju kod naših čitatelja. Iako možda ne skroz mali, kod većine nas prevladavaju stanovi koji bi nam uvijek mogli biti malo veći i u kojima nikad nema dovoljno mjesta za stvari koje bi u njega željeli smjestiti. Brojni su izazovi s kojim se susreću stanari manjih stanova, od toga da vam u njega ne stane sva odjeća, toga da ne možete primiti goste do toga da nemate mjesta za stvari poput božićnih kuglica. Zato vam danas donosimo nekoliko pametnih savjeta i ideja kako da svoj mali stan učinite malo većim.

Unesite svjetlinu i svjetlost u vaš stan

Svijetli podovi
Svijetli podovi i puno svjetlosti

Iako profesionalni dizajneri interijera to naglašavaju od kad je vijeka, ovo je zapravo najvažnija stavka kod malih stanova. Svijetla boja jednako kao i svjetlost vaš dom čini većim i prozračnijim. To ne znači da ste osuđeni na bijelu boju, ali svjetlije boje poput svih pastelnih nijansi neka budu vaša opcija u uređenju. Pritom ne govorimo samo o zidovima, već i o podu, ako već niste raspoloženi da svoj pod prelakirate u neku svijetlu nijansu, predlažemo tepihe u svijetlim bojama. Iako ćete ih morati paziti da se ne uprljaju vašem će domu donijeti pravi dašak svježine. Što se tiče svjetlosti, nastojte koristiti što više prirodnog svijetla možete. Velike staklene stijenke i prozori savršeno su rješenje, ali i ako nisu veliki, nema veze, samo ih držite s podignutim roletama tijekom dana i vaš će stan barem izgledati veće.

Koristite transparentni namještaj

Transparentan namještaj
Transparentan namještaj

U malim stanovima mora se paziti da se ne koristi namještaj koji je preveliki i koji dodatno oduzima prostor, ali osim toga, dobra ideja je korištenje danas sve popularnijeg prozirnog namještaja. Naravno, možete koristiti i staklo kao željeni materijal, ali mi predlažemo transparentnu plastiku. Poanta je da prozirni namještaj vizualno ne natrpava prostor i ne čini ga manjim, tako u svoj dnevni boravak možete dodati mali stolić ili pak dodatne stolice bez da već natrpani prostor ne učinite još više natrpanim.

Nabavite namještaj s dvostrukom funkcijom

Dvonamjenski namještaj
Dvonamjenski namještaj

Namještaj s dvostrukom funkcijom ne treba biti ni ružan ni kompliciran za korištenje, a nekada je pravi spas za skroz male stanove. Ako nemate baš najmanji stan na svijetu od samo 20 kvadrata možda nije potrebno da vam se krevet pretvara u stol i obrnuto, ali zašto ne bi recimo kupili kauč s dodatnim skladištem za stvari? Ista stvar je s krevetom, krevet ispod kojeg ne postoji prostor za spremanje stvari nije opcija u malim stanovima. Tu su i razno razni taburei u dnevnom boravku koji mogu poslužiti kao mala spremišta. Naravno, tu su i zanimljive opcije gdje se radni stol jednostavno pretvara u stol za objed pa se unatoč malom prostoru ne trebate odreći ni radnog prostora ni blagovaonice. Još jedna dobra ideja za male stanove je pultić u kuhinji. Ako postoji mogućnost, probijanje pulta u zidu je uvijek dobra ideja jer dobivate prostor za objed za dvije do četiri osobe i ne treba vam blagovaona već možete proširiti dnevni boravak.

Iskoristite zidove

Vertikalno skladištenje

Da napravite turu po newyorškim i pariškim studentskim stanovima začudili bi se što sve snalažljivi studenti naguraju u stanove od 15-30 kvadratnih metara. A opet, njihovi stanovi ne izgledaju prenatrpano već šarmantno. Jedan od razloga je što oni koriste zidove kao prostor za skladištenje stvari i to svega - od bicikala, nakita, stolica, stolova do posuđa. Ako su na kreativan način obješene sve te stvari postaju zanimljive dekoracije, osim toga ne smetaju na podu, lakše ih je pronaći i vaš stan čine urednijim.

Stvorite dojam višeg stropa

Savjeti za viši strop
Savjeti za dojam višeg stropa

Ukoliko vaš problem nije površina stana već bi voljeli da vam su vam stropovi nešto viši, rješenje bi mogli pronaći u malo boje koja će ih načiniti naizgled višima. Ako su vam zidovi obojeni u nijansu različitu od stropa onda vam je dovoljno malo boje kako bi dio stropa uz rub debljine osam do deset centimetara obojili u boju vaših zidova. Neki čine i obrnuto pa vrhove zidova oboje u boju stropa, ali u tom slučaju boja stropa obavezno mora biti svijetlija od boje zidova. Zidovi će se činiti naizgled višima, zanimljiva iluzija koja djeluje. Ako vam je sve iste boje, pobojajte svoj strop - s tim da rub od deset centimetara ostavite netaknut, u nijansu do dvije tamnije od trenutne boje vaših zidova. Tako ako vam je sve trenutno bijelo, strop bez ruba možete obojiti u boju ljuske jajeta ili neku varijantu prljavo bijele ili boje pijeska.

Zaboravite na suvenire i male dekoracije

Čiste plohe
Čiste plohe

Iako znamo da je fora imati figuricu sa svake destinacije na koju ste putovali, u malom stanu i nije toliko fora imati ih sve izložene na polici ili stolu. Mali stanovi trebali bi imati čiste plohe kako bi djelovali veće pa natrpavanje raznih suvenira, vaza i svijećnjaka na namještaj nije opcija za vlasnike manjih prostora. Jednako vrijedi za pod, što manje nepotrebnih stvari na podu - vaš će stan djelovati većim. Iako možda prejednostavan savjet, uvijek upali - riješite se nepotrebnih stvari, da ne kažemo smeća.