Najviša zgrada na svijetu biti će u Azerbejdžanu

| Lifestyle |

Azerbaijan otoci

Kingdom Tower u Saudijskoj Arabiji trebali su zamijeniti Burj Khalifa toranj iz Dubaija kao najviši neboder na svijetu no čini se da dolazi konkurencija s istoka. Azerbejdžanski biznismen Haji Ibrahim Nehramli u planu ima započeti gradnju Azerbejdžan tornja na jednom od 41-og umjetnog otoka u Kaspijskom moru.

Nekad smo morali čekati desetke godina prije nego se izgradi nešto što obara svjetske rekorede, no napretkom tehnologije arhitektonska rješenja ostvaruju se u samo nekoliko godina ukoliko postoji financijska potpora za iste. Samo za usporedbu, Burj Khalifa visok je 828 metara, Kingdom Tower (koji su još u izgradnju u Jeddahu ) 1.000 metara dok bi Azerbejdžan toranj trebao doseći visinu od 1.050 metara i 189 katova. Empire State Building sa svojih 455 metara pored njih izgleda kao beba!

Avesta Group koja stoji iza ovog projekta investirat će 2 bilijuna dolara u izgradnju zgrade koja je dio puno opsežnije priče u vidu Khazar otoka koji će koštati čak 100 bilijuna dolara. Investiraju planiraju da će na otoku moći živjeti čak milijun ljudi, a prva faza gradnje uključuje rezidencijalni dio, socijalne i kulturne centre (restorane shopping centre, fakultete, škole i parkove), bolnice pa čak i Formula 1 stazu. Zanimljivo je da će sve objekti biti otporni na potres do magnitude 9.0. Neboderi će pak biti dio druge faze koju planiraju započeti 2016. godine, a završiti između 2018. i 2019. Ako si ne možete dočarati metropolis koji će uskoro niknuti u okolici Bakua, pogledajte video!

Khazar Islands