Znanstveno dokazano: prvorođena djeca imaju veći IQ

| Moms |

Znanost je možda upravo potaknula epsku svađu između braće i sestara. Novo istraživanje pokazalo je da je prvorođeno dijete u obitelji pametnije od svojih braće i sestara. Hmm, što reći? Znali smo? Eto ti na, voljeni mlađi brate? 

U studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Human Resources, otkriveno je da prvorođena djeca imaju veći IQ od svoje mlađe braće i sestara. Istraživači su uključili gotovo 5000 djece diljem Amerike u svoje istraživanje i promatrali ih (tj. provodili IQ testiranja) svake dvije godine do 14. godine. Rezultati su pokazali da čak i godinu dana nakon rođenja, prvorođena djeca imaju bolje i naprednije vještine od svoje braće. 

Koji je razlog tome? Navodno se roditelji više uključuju u stimulaciju mentalnih aktivnosti, poput sviranja, pjevanja ili čitanja s njima. Kada dođe drugo dijete, roditelji im zbog viška obaveza nisu toliko posvećeni kao prvorođenome. Ali nemojte se previše uvrijediti ako ste mlađi u obitelji. Prvorođena djeca također imaju 20% veće šanse od razvijanja problema s vidom.