Stvari koje su djeci stvarno važne (a nisu igračke)

| Moms |

 

Pixabay

Roditelji se često pitaju koje su to stvari zbog kojih će djeci zasjati okice i o kojima će uvijek pričati s velikim entuzijazmom?

Obično se radi o stvarima koje roditelji rade za njih, ne o onima koje kupuju, jer upravo one daju osjećaj mira i samopouzdanja.

Pročitajte što je ono što će vaše dijete istinski razveseliti.

Biti nasamo s mamom i/ili tatom
Kada u obitelji ima više od jednog djeteta, to može biti jako teško, ali ipak je potrebno povremeno odvojiti vrijeme za svako od njih posebno. Dovoljan razlog je da znate da je to njima veoma važno. Dijete se osjeća posebno u svakoj situaciji u kojoj nisu i brat ili sestra.

Roditelji koji im pričaju
Djeca su iskreno očarana stvarima koje rade njihovi roditelji, ali najveći broj roditelja ne odvoji dovoljno vremena za pričati o sebi. Svakodnevica i vaše djetinjstvo predstavljaju fantastičan izvor priča koje će oduševiti vašeg mališana.

Jasno određene granice
U svakom djetetu se krije mali buntovnik spreman skočiti u obranu kod prve najave pravila. Teško je boriti se svaki put, ali ako ne inzistirate na poštovanju pravila i ne postavite granice ponašanja, djeca će misliti da vam nije stalo.

Roditelji koji ih slušaju
Svako dijete želi da ga roditelji slušaju, da čuju kako se ono osjeća, o čemu razmišlja. Nije dovoljno povremeno “da” ili “aha” dok dijete govori, a vi ste okrenuti prema ekranu ili radite nešto drugo. Potrebno je aktivno postavljati pitanja i davati prijedloge kako bi dijete sa sigurnošću znalo da smo ga čuli.

Biti primijećena čak i kada ne vrište
Djeca će imati više samopouzdanja ako ih primjećujete kad su dobra i kad rade dobre stvari u tišini. Djeca znaju reci kad su uradila nešto dobro, ali vole i da ih vi primijetite prije nego što vam oni sami skrenu pažnju. Primijetite što rade i pohvalite ih. Bilo što i bilo koja sitnica je dobra da im pokažete da cijenite ono što rade.