Metode koje potiču razvoj dječjeg mozga

| Moms |

Instagram/ @tammyhembrow

Iako znanstvenici tvrde da djeca imućnijih roditelja obično postaju uspješnija u životu od djece koja dolaze iz siromašnim domova, istina je drugačija.

Naime, najnovije istraživanje pokazalo je da uspješnost djeteta ne ovisi o imovinskom stanju roditelja, već o vrsti razgovora koju roditelji vode s djetetom.

Utvrđeno je da se dijalog roditelja razlikuje ovisno o socioekonomskom položaju i kako  on mijenja tijek obrazovanja mladih te da je od iznimne važnosti voditi kvalitetne razgovore s djetetom kako bi ono napredovalo u životu.

U nastavku pročitajte koje metode potiču razvoj dječjeg mozga.

Komunikacija

Prema velikom istraživanju, vrsta komunikacije, kojoj je dijete izloženo tijekom prvih nekoliko godina života, kad se razvijaju kognitivne funkcije, utječe na riječi koje dijete nauči.

To znači da vrsta razgovora koju roditelji vode sa svojim djetetom uvelike određuje kako će ono biti usmjereno u životu.

Jedno istraživanje pokazalo je da roditelji koji manje zarađuju manje razgovaraju s djecom u odnosu na one s većim prihodima pa tako usporavaju njihov jezični razvoj.

Na temelju tih otkrića, istraživači su istaknuli važnost razgovora s djecom, bez obzira na socioekonomski status.

Važnost izlaganja razgovoru

Jedno istraživanje pokazalo je da, bez obzira iz koje socioekonomske grupe dolaze roditelji, neki uskraćuju informacije jer pretpostavljaju da njihova djeca nisu spremna za njih te kako ih neće razumjeti.

Djeca žude za visokokvalitetnim objašnjenjima, čak i ako nužno ne razumiju sadržaj.

Iako možda neće u potpunosti shvatiti ono što im kažete, vjerojatno će pokupiti neke informacije i povezati točkice. 

Budite svjesni važnosti razgovora s djecom.

Kvaliteta razgovora

Usredotočite se na način na koji izgovarate ono što govorite svom djetetu.

Kad vam dijete postavi pitanje, odvojite dvije ili tri sekunde kako bi u svom mozgu oblikovali objašnjenje prije nego što nešto kažete.

Također, ako ne znate odgovor na pitanje, nemojte reći "ne znam", jer tako riskirate suzbijanje radoznalosti svoga djeteta.