Kako izgleda pravilna prehrana tijekom trudnoće?

| Moms |

Instagram/@rocky_barnes

Pravilna prehrana tijekom trudnoće jedan je od imperativa kada je u pitanju zdravlje trudnice i djeteta.

Ženskom organizmu je tijekom trudnoće potrebna veće količina nutrijenata, vitamina i minerala, a iznimno je važno paziti na odabir namirnica koje unosite.

Stručnjaci tvrde kako je tijelu za vrijeme trudnoće potrebno dodatnih 350 do 400 kalorija dnevno te da je unos kalorija preko toga broja nepotreban pa čak i kontraproduktivan jer može dovesti do brojnih problema poput dijabetesa ili prekomjerne tjelesne težine.

Pravilan izbor hrane tijekom devet mjeseci od vitalnog je značaja, ne samo za vas, već i za razvoj bebe, ali i u postpartalnom periodu.

Evo nekih od namirnica koje biste obavezno trebali staviti na svoj popis za kupnju, ako ste trudni:

Riba

Riba je važan izvor vitamina D i omega 3 masnih kiselina bitnih za održavanje brojnih važnih procesa u organizmu.

Riba koja sadrži najveću koncentraciju ovih sastojaka su losos i tuna, ali trudnica se savjetuje da ribu u svoj organizam unose maksimalno 2 puta tjedno jer ista može sadržavati teške metale poput žive.

Jaja

Jaja su nezamjenjiv dio prehrane kod ljudi, pa tako i kod trudnica.

Ona su važan izvor proteina koji su zaduženi za vitalnost i snagu mišića te su dobar izvor brojnih vitamina i minerala.

Zeleno povrće

Špinat, brokula, zelena salata, blitva i kelj izvor su brojnih vitamina i minerala, poput vitamina C, A i K, kalcija i željeza.

Namirnice bogate beta-karotenom

Beta-karoten prirodni je izvor vitamina A i iznimno je jak antioksidans, koji daje podršku imunološkom sustavu i štiti stanice od oštećenja.

Žuto-narančasta boja voća i povrća potiče od beta-karotena, pa što je boja izraženija, to je namirnica bogatija sadržajem istog.

Namirnice bogate beta-karotenom su mrkva, bundeva, rajčice, dinja, breskve i batat.

Bobičasto voće

Ovo voće, u koje spadaju jagode, kupine, maline, borovnice, brusnice i ribizle, bogato je zdravim ugljikohidratima i vitaminom C, koji je važan za apsorpciju željeza u organizmu, koje ima tendenciju da opada tijekom trudnoće, kao i vlaknima koja su važna za pravilan rad probavnog sustava.

Masnoće

Unos masnoća kod trudnica trebalo bi da iznosi oko 30& ukupnog nutritivnog dnevnog unosa.

Dobre masnoće koje treba unositi tijekom trudnoće su mononezasićene i omega 3 masne kiseline, koje možemo pronaći u maslinovom ulju, orašastim plodovima, sjemenkama i avokadu.