Kako biti bolji roditelj?

| Moms |

Odgoj

I najteži, ali ujedno i najbolji posao na svijetu ne može se ni približno mjeriti s ulogom roditelja. Nikako nije i nikad neće biti dobro brinuti isključivo o fizičkom aspektu odrastanja djeteta.

Najveći bi pritisak trebao biti stavljen na odgajanje emocionalno uravnoteženog, dobro odgojenog, suosjećajnog i zdravog djeteta o čijem se i fizičkom odrastanju treba usputno brinuti dok ga ili je uvodimo u svijet. Psihički dio odgajanja djeteta ne uče nas u školi ili prenatalnim tečajevima, stoga se najčešće moramo osloniti na instinkt, podršku obitelji i prijatelja te moralni kompas.

Ali na kraju, uvijek ćemo odigrati nekoliko pogrešnih poteza i loših pokušaja, jer i mi učimo dok oni uče. No ipak neke bismo pogreške mogli spriječiti uz savjete koji, povodimo li se znanstvenim istraživanjima, mogu i vama i djetetu učiniti uslugu te vas učiniti boljim roditeljem, a djetetu učiniti uslugu u budućnosti. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odgoju kako biste postali bolji roditelj(i):

  • Nemojte biti „roditelj helikopter“  - pretjerana uključenost u život djeteta neće mu dozvoliti da sam rješava probleme u kojima se nađe, da odluči ili bira. Stoga korak dalje i prepustite djetetu da samo odluči.
  • Dozvolite mu/joj da pogriješi – neka uče iz svojih grešaka uz vašu 100% podršku.
  • Potičite maštu djeteta – upravo bi ona mogla od djeteta učiniti uspješnu osobu u budućnosti.
  • Oprostite im kada lažu – dokazano je da djeca koja dobro lažu imaju bolju memoriju te se bolje izražavaju. Budite im primjer svojom iskrenošću.

 I na kraju, zapamtite ono najbitnije. Dijeca su vaš odraz. Vaše kopije. Gledaju, osluškuju i uče od vas. Kakvi ste vi, takva će vam biti i djeca. Zato ne očekujte od njih ono za što ni sami niste spremni ili čega se ni vi sami ne držite.