Mali ljetni razgovori: Snježana Banović

| Lifestyle |

Snježana Banović na odmoru u Grčkoj

Danas razgovaramo s poznatom hrvatskom redateljicom i profesoricom na Akademiji dramske umjetnosti, Zagrepčankom Snježanom Banović.

Snježana Banović na odmoru u Grčkoj
Snježana Banović na odmoru u Grčkoj

Kakvi su vam planovi za ovo ljeto?

Odavno su isplanirani i nadam se da će se održati. Obitelj i prijatelji, naizmjence....druženje i opuštanje. Osim toga, moje je svako ljetovanje radno, čitam, pišem, planiram predstojeću sezonu, ispravljam studentske radove. Odmor  za mene nije odmor, odmor je odlazak na neko lijepo mjesto, što dalje... sve ostalo je redovno, bez posla nikada ne idem nikamo.

Gdje ćete ljetovati?

Uskoro odlazim kod prijatelja u Grčku, zemlju koju obožavam i koristim svaku moguću priliku da tamo provodim vrijeme. Ovo ljeto ići ću na jedan otok, prije toga obavezno u Atenu jer tamošnje muzeje obilazim uvijek i ispočetka, obožavam taj grad i svaki njegov kulturno-povijesno sloj, njegove ljude i običaje.

Kako provodite dane tijekom ljeta?

Opušteno, u druženju s dragim ljudima i djecom.  Ponekad plaža, kava svako jutro, odlazak na tržnicu, kuhanje po narudžbi ukućana, u principu ne dam nikome ni blizu kuhinje. Često otkrivamo nove taverne ili ponovno odlazimo u  već isprobane. Hrana je u Grčkoj jeftina i domaća, uživam u njihovim okusima i jednostavnosti grčke kuhinje.

Volite li više ljeto ili zimu (more ili planine)?

Svejedno mi je, kad uhvatim koji slobodan dan – sve je divno.  U planine idem rijetko. Volim velike gradove koji imaju i more i planine, uglavnom se odlučujem za tu opciju.

Koji dio dana vam je najdraži?

Rano jutro, nezamjenjivo! Dok svi spavaju, planiram dan i uživam u tome. Kava, pogled na more i ja sami, nema bolje.

Ronite, skijate, jedrite, surfate ili se samo kupate?

Kupam se, ali ne previše, uglavnom čitam u hladu.

Koje beauty proizvode koristite tijekom ljeta?

Bazične – krema s malim filterom, spray za kosu i obavezni doppo sole nakon tuširanja, to je to. Ipak, sol i sunce su mi najbolji beauty proizvodi za kosu i kožu.

Koja vam je najdraža ljetna spiza?

Naša dalmatinska i grčka – salate, riba, povrće na sto načina, voće uz obaveznu čašu vina navečer. Grčki jogurt i mladi domaći sir između svega toga.

Koje knjige ćete čitati tijekom ovog ljeta?

Zaostatke od zime koje slažem i koji putuju sa mnom u posebnom koferu: stručnu literaturu, nove romane, drame, poeziju, ali i krimiće koje ljeti obožavam. Veselim se najviše (nažalost posljednjoj) knjizi Mirka Kovača koja je prva na redu.

Pratite li TV tijekom ljeta, čitate li novine ili surfate internetom i društvenim mrežama?

TV ne dolazi u obzir, ali pratim vijesti na internetu jer sam ovisnica o događanjima u svijetu naše «politike». Fejsbuk prorjeđujem na minimum, nema smisla propuštati  ljetne ljepote zbog virtualne stvarnosti.