Luka Nižetić osmislio je komišku inačicu koktela Cuba libre

| Lifestyle |

Jedan od najpoznatijih koktela – Cuba libredobio je svoju komišku inačicu sa Spezijem. Kuba je inače poznata kao domovina osvježavajućih koktela, no malo ljudi zna kako je uopće nastalo ovo, danas omiljeno piće u cijelom svijetu.

Za vrijeme američko-kubanskog rata početkom 20. stoljeća, američki vojnici su se okupili u jednom havanskom baru te je njihov zapovjednik Russell naručio mješavinu kole, ruma i limete. Piće je oduševilo kapetana pa je naručio rundu za svoje kolege, ali i Kubance koji su sjedili u istom baru te ja nazdravio „Por Cuba libre“.

Luka Nižetić nas Komiži

Riječ je naravno o jednoj u nizu legenda kako je nastao slavni koktel, no postoji mogućnost da i Komiža libre jednog dana dostigne slavu popularnog koktela o kojem će svi pričati. Kao i Cuba libre, komiški hit koktel je nastao sasvim slučajno na Komiži u bistrou Fabrika jednog popodneva u zahvaljujući Luki Nižetiću i Speziju.

Volim eksperimentirati i osmišljavati nove koktele. Kad sam probao Spezi, odmah samo dobio ideju kako od njega napraviti ljetni „must have“ koktel. Ime je došlo spontano, i Vis je nekoć bio vojna baza, a danas je, zahvaljujući prirodnim ljepotama i staro-dalmatinskom šarmu ribarskih mjesta, postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, baš kao i Kuba. Komiža libre sa Spezijem simbolično komunicira slobodu, lakoću i lepršavost koju svatko osjeti kad dođe k nama na škoj. Zahvaljujući Komiži libre, osjećaj će moći ponijeti i sa sobom kući.“

Luka Nižetić na Komiži

Komiža libre, mješavina Spezija, ruma, svježe cijeđene naranče i limete te tučenog leda, odmah je oduševila i goste bistroa prvog hrvatskog Celebrity Masterchefa, Luke Nižetića, bistroa Fabrika. Ne kaže se bez veze „Fama volat“ ili glasine se brzo šire, jer se već i na susjednim otocima šuška o novom koktelu s Visa. Probajte ga napraviti i vi.