Lajk dana - Vintage Zippo upaljači

| Lifestyle |

Vijetnam Zippo upaljaci

Vijetnamski rat daleko je iza nas, ali nedavno se pojavilo nešto što nas je ponovo podsjetilo na to povijesno razdoblje – Zippo upaljači iz Vijetnama. Iako nama upaljači trenutno imaju trivijalnu funkciju, 60-ih i 70-ih godina njihova funkcija bila je znatno drugačija.  

Klasični metalni flip-top Zippo upaljač prvi put je proizveden 1933. godine u Pennsylvaniji, a prednosti su mu bile sposobnosti da ostane svijetliti po nevremenu i otpornost na vjetar. U ratnom razdoblju, uloga mu postaje puno značajnija: služi za grijanje tijela, rasvjetu, paljenje cigareta koje su vojnicima u to doba bila jedina utjeha, pokretanje požara, pa čak i kao uspomena i spomen poginulim vojncima. Iako iznimno popularan u Drugom svjetskom ratu, graviranje je svoj vrhunac doživjelo upravo u vijetnamskom sukobu. Upaljači su postali platforma za osobne poruke, umjetničke izričaje, iskazivanje osjećaja, prvo straha i žaljenja, pa sve do mržnje i humora. Fraze, izreke i slike samo su neki od načina kojim se manifestirao ovaj spektar emocija.

Vijetnam Zippo upaljaci
Vijetnam Zippo upaljaci

Bradford Edwards, kolekcionar nekih od najboljih Zippo primjeraka, odlučio je čak njih 282 staviti na aukciju. Cijena im je oko 35.000 $, mnogi bi rekli previsoka za "obični" upaljač, no nitko uistinu ne može procjeniti vrijednost nade koju je svaki od tih jedinstvenih primjeraka pružao vojnicima na prvoj liniji. A svaki od ovih primjeraka uistinu nosi priču koju ni najbolji holivudski blockbusteri nisu u stanju ispričati!