Kako urediti kućnu biblioteku?

| Lifestyle |

Kućna biblioteka

Ako ste jedna od onih osoba koja voli čitati vrlo vjerojatno imate dosta veliku kolekciju knjiga, a  velika kolekcija knjiga znači i veliki problem s nedostatkom mjesta. Neki od nas godinama sanjaju o posebnoj sobi za biblioteku, neki od nas je imaju, a neki su u procesu uređivanja jedne. Kućne biblioteke pomažu vam organizirati i posložiti vaše knjige tako da ih prvenstveno lakše pronađete te od čitanja napravite zabavu pa u udobnosti svog doma uživate uz dobru knjigu. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako urediti  svoj kućnu knjižnicu ili prostor za knjige u vašem dnevnom boravku. 

Kućna biblioteka
Kućna biblioteka

Kada razmišljate o kućnoj knjižnici najvažnija su tri osnovna elementa: prostor, police i knjige. Nebitno je hoćete li odvojiti jednu cijelu prostoriju za vaše čitanje i knjige ili samo jedan dio neke prostorije - hodnika ili dnevnog boravka. 

Kućna biblioteka
Kućna biblioteka

Ugrađene police napravljene po mjeri koje idu od poda do stropa idealne su za pohranu knjiga i uštedu prostora. Naš prijedlog je ako imate prostora da stavite police veće dubljine kako bi u nju mogli staviti duplu količinu nego što izgleda na prvu. Svi gradski stanovi u Zagrebu uglavnom imaju visoke strope gdje je uglavnom neiskorišten gornji prostor tako da ako živite u takvom stanu police s knjigama možete staviti i jako visoko - iznad vrata pa iskoristiti korisno taj prostor i napraviti si posebne ljestve ili drveni mostić kako bi ih mogli dosegnuti. Za manje kolekcije knjiga viseće police na zidu su uvijek dobro rješenje no ako imate više knjiga obavezno uzmite stojeću policu zbog stabilnosti. 

Kućna biblioteka
Kućna biblioteka

Ako ne želite da su vam knjige na otvorenom gdje skupljaju prašinu opet preporučujemo police od poda do stropa koje možete zatvoriti bijelim drvenim kliznim ili vratima na klik pa će vrata davati dojam bijelog zida, a vaša knjižnica ostat će skrivena.

Kućna biblioteka
Kućna biblioteka

Ako za svoje knjige imate cijelu prostoriju razmišljati ćete o dodatnom namještaju koji ćete staviti u nju - preporučujemo da to bude radni stol - ako uzimate neke bilješke dok čitate, ugodna fotelja u koju ćete se zavaliti dok ćete čitati, mali stolić za piće te dobra rasvjeta. Rasvjeta je jako bitna stavka u prostoriji za čitanje pa morate paziti da odaberete lampu koja vam pomaže da vidite i najmanja slova. Lampu bi trebali smjestiti iznad svojih ramena tako da vam svjetlost ne ide direktno u oči dok čitate. Žarulja lampe za čitanje trebala bi biti jača od ostalih u prostoriji da vam olakša čitanje. Naravno, bitno je da smislite i dobar način na koji ćete organizirati knjige kako bi znali gdje se koja nalazi, isto tako predlažemo vam da hladnoću knjiga na policama ublažite osobnim predmetima poput suvenira i fotografija. 

Kućna biblioteka
Kućna biblioteka

Iako imate puno prostora za knjige, ne znači da sav prostor mora biti namijenjen za njih, u svoje police možete staviti i magazine, cd-e i dekoracije.