Jeste li danas kupili svoje narcise?

| Lifestyle |

Danas je u Zagrebu, ali i u preko 30 gradova naše domovine, već 18. godinu zaredom, održana humanitarna akcija „Dan narcisa“ gdje se prodajom cvijeta narcis prikupljaju sredstva za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Tom prigodom narcise su prodavale brojne osobe iz društvenog života poput: Korane Gvozdić, Marije Borić, Biance Matković, Anje Šovagović Despot, Matije Vuica, Mie Begović, Suzy Josipović Redžepagić, Mirele Holy, Edvina Liverića i brojnih drugih. Cvijet narcis odabran kao simbol proljeća, nade i novog života, posvećen je oboljelima od raka dojke, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Drago nam je što su dame, ali i muškarci iz javnog i društvenog života odradili odličan posao i zajedno prodali tisuće i tisuće narcisa.

Ovogodišnji „Dan narcisa“ održan je pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, a u sklopu cjelogodišnjeg projekta „Darujmo ružičasti život“ s ciljem kupnje linearnog akceleratora  za intraoperativnu radioterapiju. Kupnjom ovakvog uređaja poboljšat će se kvaliteta života liječenih žena i smanjiti troškovi liječenja.

Projekt "Darujmo ružičasti život" dio je sveukupnog lobiranja za uvođenjem "Nacionalnog programa za liječenje raka dojke" u specijaliziranim centrima prema kriterijima Europskog parlamenta. Po Deklaraciji Europskog parlamenta  iz ožujka 2010. sve zemlje članice EU obvezne su do 2016. donijeti "Nacionalni program liječenja raka dojke" s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za procijenjenih 15-20%.