FreeDA Nera Stipičević u krugu kolega predstavila zanimljivi umjetnički projekt

| Lifestyle |

Sinoć je u prepunoj zagrebačkoj galeriji i baru Velvet najavljen i predstavljen  prvi samostalni projekt Nere Stipičević pod nazivom FreeDA. Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta " FreeDA"govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!

Mia Biondić, Nera Stipičević i Petar Cvirn

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica "skriva". Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu, povezali su umjetnicu iz malog grada Makarske i umjetnicu malog predjela velegrada Meksika. Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.

Nera Stipičević

Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Saša Šekoranja – akademski slikar (intervencije na plakatima); Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Ivana Roščić i Saša Šekoranja

Zadnji dan siječnja, 31.01. u sklopu Noći muzeja u MUO-u Nera će predstaviti svoj projekt posjetiteljima i izvesti najavni performans u trajanju od 15 minuta. Umjetnica će spontano prilaziti posjetiteljima i komentirati izložene predmete koje isti promatraju. Postoji mogućnost da se glumica u nekom trenutku smjesti u prostor te kao da nije među ljudima, počne svirati i pjevati sama za sebe. Sloboda koju nosimo kao umjetnici ne ograničava prostore našeg stvaranja. Na jedan tako direktan način posjetitelji će se nesvjesno upoznati s dijelovima sadržaja predstave čija je premijera planirana za 19.veljače 2015. godine u galeriji Velvet. Predstava će putovati i gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

Nera Stipičević

Osim predstavljanja projekta u galeriji Velvet proslavila je i svoj rođendan u krugu dragih ljudi, prijatelja, suradnika i partnera među kojima su bili: Mia Biondić, Petar Cvirn, Dean D., Saša Šekoranja, Iva Visković, Ivana Roščić, Mislav Čavajda, Tomislav Petranović, Vladimir Tintor, Frano Mašković, Ozren Grabarić, Marinko Leš, Monika Kravić Mamić, Romislav Jelinčić i mnogi drugi. U našoj galeriji pogledajte kako je to izgledalo