Što piti prije, tijekom i poslije treninga?

| Fit |

Instagram/ @womensbest

Dovoljne količine hrane su ključna stvar za postizanje dobrih rezultata, ali je važno znati da je tijekom vježbanja također važno unijeti i veće količine vode kako bi nadomjestili gubitak tekućine.

Voda je najvažniji sastojak za život i važna je za mnoge funkcije u organizmu. Važno je unositi tekućinu tijekom vježbanja jer je to ključno za vase zdravlje. Što duže i intenzivnije vježbate, važnije je unositi pravu vrstu tekućine.

instagram/ @dropbottle

Studije su pokazale da osobe koje izgube dva posto svoje tjelesne težine putem znojenja imaju pad količine krvi što uzrokuje otežan rad srca. To može dovesti i do grčenja mišića, vrtoglavice i srčanih problema.

Natrij i kalij pomažu u zamjeni gubitaka elektrolita u znoju, a natrij također pomaže u stimuliranju žeđi. Ugljikohidrati daju energiju za vježbanje koje traje od 60 do 90 minuta. To možete nadomjestiti kroz energetske čokoladice.

Sportska pića pomažu kada vježbate jakim intenzitetom 60 i više minuta.

Popijte između 350 i 400 ml tekućine 2-3 sata prije vježbanja i oko 300 ml 10-15 minuta prije vježbanja. Tijekom vježbanja popijte oko 300 ml svakih 10-15 minuta. Ako vježbanje traje duže od 90 minuta, popijte 300 ml sportskog pića svakih 15-30 minuta.

Bitno je i da ne pijete ni previše vode jer to može dovesti do smanjenja koncentracije natrija u krvi, što može dovesti do ozbiljnih medicinskih problema.