Najčešće zablude i predrasude o jogi

| Fit |

Možda ste puno puta poželjeli vježbati jogu, ali onda ste vidjeli sliku mršave, gipke mlade djevojke u čudesnom položaju zamotanih ruku i nogu oko tijela, pa ste samo odmahnuli glavom.

Popustili ste tako jednoj od najčešćih zabluda o jogi. Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu vještinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome što joga jest i kako nam može pomoći.

No, blagodati koje joga pruža su brojne i potrebno je razotkriti mitove i objasniti pravu istinu, a mi vam u nastavku donosimo 3 najčešće zablude o jogi.

Joga je samo za žene
Iako su jogu osmislili muškarci, u zapadnom svijetu među njenim vježbačima još uvijek je više žena. No, joga nije namijenjena samo nježnijem spolu. To je vrsta fizičkog i mentalnog ‘treninga’, njome postižemo zdravlje i unutrašnji mir, a to su potrebe koje ne biraju spol. Njima jednako teže žene i muškarci.

Joga je samo za fleksibilne
Na reklami za jogu najčešće vidimo mršavu ženu ili muškarca zamotanu u poziciju koja podsjeća na perec. Uopće nam nije jasno kako su svoje tijelo uspjeli staviti u taj položaj i tada odmah pomislimo kako naše tijelo nije dovoljno gipko za takve ‘akrobacije’ te jogu iste sekunde prekrižimo. No istina je upravo suprotna. Joga je namijenjena svima.

Joga je lagana i dosadna
Svatko tko se usudi probati jogu ostane u čudu “kako mu je proletjelo vrijeme“ i “kako je bilo teško“. Iako joga nije natjecateljska disciplina, ona ima svoj intenzitet i ciljeve kojima teži. No za razliku od ostalih fizičkih aktivnosti, joga njeguje proces, a ne cilj. Joga nije trčanje ili skakanje, no osvijestiti svaki mišić u tijelu, pravilno ga angažirati i zadržavati u zadanom položaju je veoma zahtjevno.