Pilates je postao mega popularan – evo sve što morate znati o ovom načinu vježbanja

| Fit |

Evo zašto je pilates postao toliko popularan

Iako je svaki vid tjelovježbe vrlo učinkovit po vaše zdravlje te se redovna tjelovježba toplo potiče i preporuča od strane zdravstvene zajednice, u zadnjih godinu dana jedan način vježbanja se naglo popularizirao i izdvojio od drugih. Riječ je o pilatesu, kojeg trenutno, izgleda, prakticiraju sve it djevojke. Mnogi se kunu u njegovu djelotvornost i učinkovitost kada je u pitanju lijepa vretenasta i zategnuta figura.

Evo zašto je pilates postao toliko popularan

Pilates je trening uma i tijela, koji ima povijest dugu stotinjak godina. Inicijalno je bio prihvaćen od strane profesionalnih plesaća kako bi im pomogao u prevenciji ozlijeda te povećao fleksibilnost. Zanimljivo je i da pilates trenutno prakticira više od 12 milijuna ljudi diljem cijelog svijeta. Ovaj način vježbanja uključuje koncentraciju na svaki pokret, upotrebu mišića trbuha i donjeg dijela leđa, te kontrolirano i mirno disanje. Pilates vam može pomoći u poboljšanju snage svih mišića u vašem tijelu, držanja i posture, povećavanju fleksibilnosti te kod gubitka kilograma. Dokazano je da pridonosi i povećanju energije u vašem tijelu te čak i kvaliteti života jer ima brojne mentalne i fizičke povlastice po vaše tijelo.

Evo zašto je pilates postao toliko popularan

Treba li vašoj glavi odmor od svakodnevnice pilates je idealan i za to jer pomaže u pročišćivanju i razbistrivanju uma te povezuje um i tijela. Ako se pitate zašto je pilates toliko učinkovit, jedno od objašnjenja je to što se pomoću njegovog izvođenja dotiću sve mišićne grupe, od velikih do malih, bez korištenja teških utega ili dodataka. Upravo iz tog razloga izgrađuju se vitki mišići te se oblikuje tijelo, umjesto da se stvara masa.

Postoji više vrsta i oblika pilatesa, a on se može izvoditi na različitim podlogama. Najpopularniji načini izvođenja su na prostirki, takozvani mat pilates te na Reformeru. Glavna razlika između ova dva oblika pilatesa je u tome što se pilates na prostirki uglavnom oslanja na tjelesnu težinu i gravitaciju, dok Reformer pilates koristi opruge, užad i trake za dodatni otpor. Oba pružaju sigurne i učinkovite vježbe koje izazivaju snagu, pokretljivost, stabilnost i ravnotežu i naglašavaju pravilnu formu, poravnanje, kontrolu, disanje i vezu uma i tijela kako bi se poboljšalo funkcioniranje tijela kao cjeline. Kako mat pilates za vježbanje zahtijeva samo prostirku, to je ujedno i najjednostavniji i najpristupatičniji način kako isprobati i započeti vaše pilates vježbanje. 

Iako se mnogima, baš zato što je puno smireniji od ostalih načina vježbanja, čini kao lagan način tjelovježbe vjerujte nam da to nije tako.