Čudo od mehaničkog sata

| Lifestyle |

Cartier "ID Two"

U svojoj dugoj povijesti, Cartier je osvojio srca pripadnika kraljevskih obitelji, poznatih diljem svijeta kao i ostalih koji si mogu priuštiti njihove luksuzne proizvode. Kao član Richemont grupe, ovaj renomirani francuski draguljar, cijenjeni proizvođač satova i luksuznih dobra kroz povijest nam je donio nekoliko zaista izuzetnih i kultnih modela poput Calibre de Cartiera, Tanka, Santos de Cartiera i Pashe.

Osim što su njihovi satovi dosegnuli statuse kultnih kolekcionarskih komada, u Cartieru su zaslužni i za brojne inovacije na području urarstva. Njihova „Fine Watchmaking“ divizija osnovala je program pod nazivom „Ideje i razvoj“ u kojem se razvijaju koncepti mehaničkih satova budućnosti.

Prvi sat ove divizije „ID One“ bio je prvi sat na svijetu koji je funkcionirao bez ikakvih maziva, a sada je Cartier otkrio i svoj drugi koncept, „ID Two“ koji je pravo malo revolucionarno čudo. Naime, „ID Two“ je prvi energetski učinkovit sat na svijetu. Ovaj sat ima rezervu energije da radi nevjerojatna 32 dana bez navijanja, odnosno nošenja. Umjesto od tradicionalne metalne legure, njegova glavna opruga je po prvi puta ikad napravljena od staklenih vlakana. Osim toga, dijelovi sata koji mu daju impulse postavljeni su planetarno umjesto linearno što ga čini daleko učinkovitijim u prenošenju energije iz glavne opruge do elemenata koji su zaduženi da mjere vrijeme.

Kao i u prvom konceptu, većina pokreta na ovom satu odvija se bez ikakvih maziva što ne samo da znači da zahtijeva puno manje prilagodbe kako bi bio u milisekundu precizan nego može i raditi puno duže bez nošenja, a sve to zahvaljujući materijalima i preciznoj izradi.  Za razvoj ovog sata je trebalo preko pet godina, a cijela mehanika smještena je u glavu sata napravljenu od prozirne keramike zapečaćene vakumom bez upotrebe ikakvih šarafića i vijaka.

Kao što i očekujemo od Cartiera, ovaj sat izgleda kao i što radi, besprijekorno.  Njegov zadivljujući mehanizam vidljiv je kroz prozirnu pozadinu kao i kroz prednji dio. Iako nije za prodaju i za sada je samo koncept, možemo ga smatrati i vrlo ozbiljnom studijom koja nam zapravo pokazuje mogućnosti i očekivanja od urarstva u budućnosti.

Službeno lansiranje ovog ekskluzivnog i inovativnog komada biti će u Ženevi na nadolazećem  sajmku  urarstva „ Salon International de Haute Horlogerie“.