Audi službeno predstavio RS Q3

| Lifestyle |

Audi je službeno predstavio crossover RS Q3 koji će debitirati na predstojećem sajmu automobila u Ženevi. Prvu RS Q varijantu karakterizira agresivan izgled, tu su novi branici, redizajnirani pragovi, mrežasta prednja maska, kromirani detalji, krovni spojler, stražnji difuzor i ispušna cijev eliptičnog oblika. Crossover je "spušten" za 25 mm i opremljen je kočnicama visokih performansi te 19 ili 20-inčnim kotačima.

Sportski izgled prisutan je i u unutrašnjosti. Sportska sjedišta su presvučena Alcantara kožom, donji dio upravljača je ravan, a tu su i aluminijske papučice. Kupci će dobiti i MMI infotainemnt sistem specifičan za RS modele, a prisutni su i detalji od karbonskih vlakana. Ukoliko to nije dovoljno impresivno, kupci mogu naručiti i GPS navigaciju, WLAN i Bose audio sistem sa 14 zvučnika.

Audi RS Q3 pokreće 2,5-litarski petocilindrični benzinski motor, koji razvija 310 KS u 420 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa sedmostepenim S tronic mjenjačem i ima quattro pogon na sva četiri kotača. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,5 sekundi, a maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 250 km/h. Audi RS Q3 prosječno troši 8,8 litara na 100 prijeđenih kilometara, a emisija CO2 iznosi 206 g/km.