10 kratkih za: Tonija Rica

| Lifestyle |

Zalaz sunca s povratka s Sv. Klement

Porazgovarali smo s poznatim hrvatskim modnim dizajnerom, Hvaraninom, umjetnikom, odnedavno diplomiranim inžinjerom tehnologije, šarmantanim i zgodnim Tonijem Ricom o njegovom ljetovanju, rodnom Hvaru, noćnim izlascima i svemu onome što voli. Također smo saznali da njegova originalnost i kreativnost zaista nema kraja... Naime, otkrio nam je kako ima ne jednu, nego čak dvije vrhunske ideje za svoju slijedeću kolekciju, ali nije htio otkriti o čemu se radi. Poznajući Ricov rad i prezentacije njegovih kolekcija na Dreft Fashion Weeku Zagreb, možemo samo zaključiti da nas opet očekuje pravi modni spektakl!

1. Kako ste proveli ovo ljeto? Jeste li se odmorili?

Evo ljeto za mene skoro počinje. Do sad je bilo radno, a sad kreće uživancija. Hvar, Hvar i samo Hvar - pa da! Držim se one stare uzrečice koju je nona uvik govorila: "Nikad ne hod u gore misto od svojega!" Imam privilegiju da živim na najljepšem otoku na svijetu. Svi žude za Hvarom - najsmješnije mi je bilo kad sam jednom u novinama pročitao:"... i modni dizajner Toni Rico ljetuje na Hvaru!",hehehe.

2. Što je za Vas idealan odmor?

Idealan odmor?! Kupaći, peraje, maska, društvo i na brod!

Toni Rico na svom brodiću Rico
Toni Rico na svom brodiću Rico

3. Koje vam je najljepše mjesto u Hrvatskoj, a koje u inozemstvu u kojem ste bili?

Naj mjesto u Hrvatskoj - pa Hvar, a od inozemstva Koh Phi Phi na Tajlandu.

4. Jeste li više za aktivan ili pasivan odmor i što najviše radite ljeti?

Pa svakako sam za aktivan odmor što podrazumjeva izlete s mojim brodom, zajebanciju, plivanje, ronjenje pa "oporavak"u nekom od restorana na Paklenim otocima uz vino, rakiju, ribu, školjke te pjesmu na brodu uz zalazak sunca (malo pripiti) na povratku u Hvar.

5. Kakav je noćni život Hvara? Što fali, a što je dobro?

Nažalost hvarski noćni život pretvorio se u nesnosnu buku uz lošu muziku kojom kafići i klubovi nadglašuju jedni druge - čast izuzetcima, al takva mjesta se može nabrojiti na prste jedne ruke! Fali mi navečer i živa muzika ispred hotela Rive (nekadašnje Slavije) ispred koje sad horde izdrogiranih divljaka skaču na prelošu muziku! Fale mi gosti koji su sredjeni šetali po rivi i uživali u ljepoti ovog grada. Ipak unatoč svemu pravi modni znalci, poput Belgijanaca, Norvežana, Šveđana te bogatih Rusa još uvijek nađu put do mog studia te za sebe nađu komad odjeće s potpisom Rico te se iz godine u godinu vraćaju.

Design studio domaćeg modnog dizajnera Toni Rica, Hvar
Design studio Rico, Hvar

6. Gdje se nalazi Vaš studio u Hvaru?

U Uici Kroz Burak 55, ulica paralelna s rivom. Svi šeću njome tako da je lokacija koju svako može naći.

Salon Rico u Hvaru, Kroz Burak 55
Salon Rico u Hvaru, Kroz Burak 55

7. Vidi se da se ne volite previše sunčati, niste baš potamnjeli...

Kao pravi Hvaranin preferiram hladovinu - nisu mi jasni ti gosti koji se cijeli dan prže na suncu - za mene je to mučenje.

8. Koji je Vaš omiljeni ovoljetni CD?

Omiljeni ljetni CD?! Naravno, onaj s moje zadnje revije "MADE IN YUGOSLAVIA". Stranci se oduševe kad im u studiu pustim tu mziku. U Hvaru nažalost više nema mjesta gdje se može naći takva glazba, a isto tako žalosno je da se sve manje (i nikako) čuje klapska pjesma.

9. Što najčešće jedete, pijete te pripremate tijekom ljeta?

Sve je zastranilo, a s tim smo dobili i neke nove nekulturne i bezvezne goste. Tako umjesto bevande u ponudi je nekakav Pink pussy, a umjesto oborite ribe jedu Sushi usmrđenu ribu s rižom koja smrdi po "friškinu". Diže mi se želudac i pri pomisli da mi to neko stavi na tanjur. Dobri stari restorani vode utrku s nekakvim fensi restoranima u kojim dobiješ nekakve slijedove hrane, naplate ti "pun k...!", a ne dobiješ ništa. Ipak pravi gurmani "fala Bogu" još uvijek znaju naći mjesto za istinsko uživanje u hrani poput konobe "Luviji" gdje možete dobiti dobre stare Hvarske specijalitete po noninoj recepturi te najbolje hvarsko vino iz njihove vlastite proizvodnje.

Salpe na gradele
Salpe na gradele

10. Koja je Vaša formula za realizaciju uspješnog ljetovanja u ova krizna vremena?

Formula za realizaciju uspješnog ljetovanja u ova krizna vremena?! Ma nema krize, kriza je samo ljudima u glavi i s malo šoldi se možeš dobro provest. Snobovima nikad nije dobro, ni s puno ni s malo šoldi jer se ne znaju radovati malim stvarima. Daj ti meni na ljetovanju dobru spizu, vino, rakiju, more, brod, hladovinu i dobru kumpaniju za zabančit...i meni dovoljno!