10 kratkih za: Jasnu Bilušić

| Lifestyle |

Jasna Bilušić

Jasna Bilušić. Velika umjetnica. Svestrana. Posebna. Dama. Lijepa. Svoja. Topla. Prijatelj...

Jasna Bilušić, Zagrepčanka, diplomirana glumica, jazz pjevačica, dramaturginja, tekstopisac, hrvatska Edith Piaf... O Jasni bi mogla pisati i pisati.., ali mi je ipak draže pustiti je da ona sama nešto kaže... U ovom današnjem kratkom lifestyle intervju saznali smo gdje se Jasna trenutno nalazi, što radi i što je najviše veseli ljeti.

Jasna Bilušić
Jasna Bilušić

1. Kako ste proveli ovo ljeto? Jeste li se odmorili ili tek planirate odmor?

Evo već pola ljeta je prošlo, a ja još u Zagrebu... dakle, reklo bi se, jedini plan je napustiti grad. No, u njemu jest vruće, ali nema gužve i zapravo je baš super. nakon duuuugog niza godina, a zbog snimanja nove dramske serije za RTL, kraj srpnja me je zatekao u usporenoj metropoli, i, osim nekoliko odlazaka na obalu da bih održala koncert sa svojim dragim momcima Sašom i Hrvojem, provest ću dane na gradskom asfaltu i vratiti mu se već oko polovice kolovoza i mogu vam reći da je sjajno! Sve je malo usporeno, poluprazna kina, vožnje biciklom u predvečerje, jutarnje jahanje, i sve ono za što inače kroz godinu imam malo ili uopće nemam vremena. s ovim novim iskustvom, grozim se provesti deset dana u najgoroj ljetnoj gužvi negdje na jadranskoj obali pa makar to bilo i u mojoj dragoj Komiži koju volim neizmjerno, ali u periodu feragosta - nein, danke! Ovo ljeto ću pamtiti po nečem novom, a to je Zagreb po ljeti!

2. Kako zamišljate svoj idealan odmor?

Idealan odmor je oduvijek za mene bio kombinacija posla i užitka. Kad to tako kažem, zapravo mogu reći da sam na odmoru cijele godine, hahaha... No, kako je ljeto oduvijek bilo moje omiljeno godišnje doba, užitak počne s prvim toplim danima. izmjena mirnih dana ranog i kasnog ljeta u Komiži, barem desetak dana u Oklaju, mjestu iz kojeg potječem i gdje mi živi majka te barem desetak koncerata gdjegod ili rad na nekoj predstavi u nekom od festivalskih gradova... Sve sam to već iskusila, i uvijek bih ponovila. No, ako iskrsne neko neočekivano putovanje, nikada neću odbiti jer preko godine za takvo nešto imam premalo slobodnog vremena. tako je s početka ovog ljeta pala Sri Lanka, mmmm... Što više smijem za ovo ljeto poželjeti?

3. Volite li više ljetovati u Hrvatskoj ili u inozemstvu i koje vam je najljepše mjesto u Hrvatskoj, a koje u inozemstvu u kojem ste bili?

Kao što sam rekla, otvorena sam za sve kombinacije. ovaj naš treći kamenčić od sunca je još uvijek prekrasan, stoga nikada ne propuštam posjetiti još neki meni nepoznati kutak svijeta, no prvenstveno ako mi to posao dozvoli, a ako uspijem spojiti posao i putovanje, e - to je najljepše!

4. Jeste li više za aktivan ili pasivan odmor i što najviše radite ljeti? Skijate li na vodi, surfate, plivate, plovite, igrate picigin, vozite bicikl, planinarite, trčite, šetate, kartate, uživate li u zalazu sunca, plešete, pjevate, posjećujete li događanja, predstave, koncerte, ljubite li?

Ljeto podrazumijeva sve to: i sportove, i ljenčarenje, predstave, koncerte, fizičke poslove (uvijek padne neko farbanje, obrezivanje, građevinske akcije...). uz dobro zdravlje i osobe koje volite sve što se radi je slatko, čak i kad se ništa ne radi!

5. Volite li se sunčati ili preferirate hlad i koji vam je omiljeni ljetni preparat?

Volim sunce. Prvo jutarnje sunce je moje, uz jutarnji kupanac i sunčanje, ali maksimalno do 10, bježim čim mi se upali crvena lampica. Ne volim se trackati kremama pa gotovo da i ne koristim kreme za zaštitu, ali zato obilno koristim kreme za njegu, hidratantna mlijeka i sl. Ipak, najefikasnija zaštita je hlad kad zapeče. Podnevno sunce je predivno u sjeni borova neke od divljih plaža na koje pobjegnem ili na terasi moje ljetne kućice... Predvečernje sunce najviše volim provoditi u barci na putu prema doma ili na tonskoj probi prije koncerta ili iščekujući mrak ispred nekog ljetnog kina ili pozornice.

Jasna Bilušić
Jasna Bilušić

6. Kada se pakirate za ljetovanje, jeste li poput većine žena pa prejerate i ponesete i što vam treba i što vam ne treba ili znate spakirati točno ono što vam treba?

Mrzim pakiranja. Na moru imam neku ljetnu robu koja je uvijek tamo i više mi je no dovoljna, ionako cijelo ljeto hodam u dve-tri krpe. Ako imam koncerte, ponesem jednu haljinu koja je zadužena da pokrije sve potrebe za pojavljivanjem pred publikom za to ljeto. Zapravo, sve što pakiram je mačja hrana i sve vezano za nju, par knjiga, nešto glazbe... i to je to.

7. Koje knjige čitate ovo ljeto?

One knjige koje držim po strani s izgovorom - e, ovo mi je za ljeto - uglavnom nikad ne dožive tu sudbinu. Knjige me zatiču, uhapse me iza ugla, napadnu me iz izloga, presudi neka neočekivana preporuka koja me zainteresira i sruši sve planirane naslove. Tako ovo ljeto ljuštim Stiega Larssona i njegovu trilogiju: iako sam gledala i švedsku seriju i američku filmsku verziju, zaljubila sam se u njegov stil pisanja i gutam ga halapljivo. Taman za ljeto!

8. Što slušate ljeti, koji Vam je omiljeni ovoljetni CD?

Ljeti me na moru uvijek čeka nekoliko albuma za preživljavanje, a ponesem par novih preporuka, nekoliko upitnih izvođača kojima sam odlučila dati još par šansi i možda još neki cd koji ubacim u zadnji čas. ionako, gdje god da se maknem, u roku od deset minuta završim u nekom cd shopu i potrošim sve što sam namijenila npr. za izlazak ili za neku ljetnu opravicu... ahhh, nema tu pomoći!

9. Što najčešće jedete, pijete te pripremate i kuhate tijekom ljeta?

Hrana: voće, salate, pokoja ribica, jogurti, bademi i sladoled u enormnim količinama. Piće: voda, vrući čaj, limunada i hladno bijelo vino. daj mi to i ja sam sretna cijelo ljeto!

10. Koja je Vaša formula za realizaciju uspješnog ljetovanja u ova krizna vremena?

Nema formule. Kao što bi moja majka rekla: pokrij se koliko ti je pokrivač dug. Za uspješno ljeto i dobar odmor, novac nije važan. Najgore je potpasti pod neke pritiske tipa - ako želiš ludi provod moraš ovo ili ono - i onda ili ući slijepo u dugove zbog kojih kasnije razbijaš glavu i ispaštaš mjesecima zbog desetak dana ludila ili završiš na nekom mjestu od kojeg ti treba još dva tjedna da se oporaviš. Svako ljeto je lijepo (kao i svaki dan uostalom) ako ste u miru i skladu sa samim sobom, ako znate biti zahvalni na svakom danom trenutku ljepote, ugode, mira, sreće, zdravlja, dobrog zalogaja, ugodnog razgovora... Svakome tko razumije o čemu govorim, želim, kao i sebi samoj, upravo to.