10 kratkih za: Đanija Stipaničeva

| Lifestyle |

Đani Stipaničev, Roman Turnšek

Zgodan Đani Stipaničev je bez ikakve sumnje jedan od najljepših muških glasova na hrvatskoj estradi. Talenat, koji se rijetko nađe, jer pjeva doslovno svu vrste glazbe, što za njegov vokal zaista nije nikakav problem. Iako iza sebe ima već dobrih estradnih kilometara, ne plaši se novih izazova... Baš suprotno! Ove je godine zagrizao čak u slovenski jezik. Iako kaže da nije bilo nimalo lako jer nikad u životu nije učio slovenski, kad je pjesma lijepa, lijep tekst i dobar pjevački partner, može se sve. Na kraju je uprkos Đanijevoj logičnoj i očekivanoj tremi i činjenici, da slovenski jezik nije baš lak, ispalo tako, da su njegovo pjevanje i izgovaranje na slovenskom, osim publike, pohvalili čak i neki slavisti i pedagozi solo pjevanja.

Stara hiža

 A na kraju, pjesma sve govori pa je i poslušajte i iz kratkog intervjua "10 kratkih za" s Đanijem saznajte kako je proveo ovo ljeto i što trenutno priprema.

Đani Stipaničev i Matija Puž,photo: Roman Turnšek
Đani Stipaničev i Matija Puž,photo: Roman Turnšek

1. Kako ste proveli ovo ljeto? Jeste li se uspjeli odmoriti kako ste htjeli ili ste radili na nečemu novome? Što pripremate za jesen?

Ljeto je bilo dugo i prilično radno. Rekao bih nikad do sad ovakvo. U 7. i 8. mjesecu je bilo oko 25 raznih koncerata, nastupa i predstava i jaaako puno prijeđenih kilometara. Sretan sam zbog toga jer je to znak da je moja glazba doprla do slušatelja... Što se jeseni tiče, nastupa će biti, ali i nastavak rada na novom mjuziklu u Komediji (Zagreb) Spamelotu. Osim toga nastavit ću suradnju s mladim slovenskim pjevačem Matijom Pužem s kojim imam snimljen duet Stara hiša. Pjesma je odlična i zasad je dobro primljena kod susjeda Slovenaca. Isto imam i planove za zanimljivi tercet s njim i poznatim slovenskim pjevačem Marjanom Zgoncem pa ćemo vidjeti što će slovenska publika reći na to.

2. Kako zamišljate vaš idealan odmor?

Obitelj na okupu bilo gdje, na snijegu ili moru. Možda poneki prijatelj skupa s nama, dobra hrana i vino i što više treba?

3. Volite li više ljetovati u Hrvatskoj ili u inozemstvu i koje vam je najljepše mjesto u Hrvatskoj, a koje u inozemstvu u kojem ste boravili?

Hrvatska obala i otoci su definitivno među najljepšima na svijetu. Ja sam većinu vremena u Tribunju kod svojih, ali volim i druga mjesta, poput Visa i Lastova, a tamo ionako ima najviše Slovenaca pa ne trebam raditi dodatnu reklamu za novu pjesmu hahah. Najljepša zemlja na svijetu, osim Hrvatske, u kojoj sam bio je Novi Zeland. To definitivno treba vidjeti jednom u životu!

Đani Stipaničev
Đani Stipaničev

4. Jeste li više za aktivan ili pasivan odmor i što najviše radite ljeti?

Joj ako vam kažem da u dva mjeseca ljeti "natučem" 3-5 kg onda znate da od aktivnosti jedino dizanje podlaktica sa žlicama,vilicama i čašama postoje. Zbilja ljeto je jedino doba u godini kada se potpuno anarhoidno ponašam, a poznato je da sam veliki gurman.

5. Volite li se sunčati ili preferirate hlad i kako štitite kožu?

Hlad je spas, lagani maestral i borovi. Kupanje kada se ode negdje s brodom je užitak. Na plaži ispred kuće dogodi mi se da ni ne uđem u more dok djeca naravno guštaju...

6. Kada se pakirate za ljetovanje spakirate li što vam treba i što vam ne treba ili znate spakirati točno ono što vam treba i što najčešće nosite ljeti?

Uvijek previše toga nosim. Nek se nađe. Nikad se ne zna hoće li ti zatrebati tenisice ili oprema za penjanje hahaha. Moram nositi puno košulja zbog svojih ljetnih koncerata i nastupa i njih najčešće oblačim.

7. Čitate li knjige na odmoru? Koju/e momentalno čitate/ ste čitali?

Na odmoru se toliko družim s rodbinomi  prijateljima da ne stignem, osim novina, ništa pročitati. A vjerujte da je pogled s moje terase u Tribunju prema Kornatima ljekovit.

8. Vaš omiljeni ovoljetni CD je:

Ja slušam radio. Tražim dok me ne pogodi neka pjesma pa se zaustavim.

9. Što najčešće jedete, pijete te pripremate tijekom ljeta?

U pripremi hrane se preko ljeta takmiče moja supruga, mama i sestra tako da je gastronomija priličan faktor u našim životima ljeti. Riba je primarna jer Tribunj je ribarsko mjesto i imamo dobre veze za nabaviti gofe, kovače, zubace, ciple, salpe i ostale friške ribe. Nije bitno da je riba prvoklasna, nego samo da je friška! Pijemo domaće vino sačinjeno od Lastovskog bijelog grožđa i jedan predivni roze sa Plešivice iz OPG-a Sirovica!

10. Koja je vaša formula za realizaciju uspješnog ljetovanja u ova krizna vremena?

A čujte, lako je nama rođenima na moru djeliti savjete. Recimo, još uvijek imam veliku želju otići negdje u planine sedam dana preko ljeta, ali me nitko ne "ferma" pa ću morati još malo lobirati...