Intervju s Marinom Lacković Larie: Dizajner je taj koji nameće i stvara trendove!

| Fashion |

Etno sweatshirt Larie by Marina Lacković je must have sezone
Larie by Marina Lacković etno sweatshirt

Proteklu godinu mogli smo uživati u kreacijama dizajnerice Marine Lacković za njen brend Larie koji je već s prvom kolekcijom dobio zavidne kritike, ali i dobru medijsku pompu. U međuvremenu, Marina radi punom parom, pa je predstavila i etno capsule kolekciju, nakon koje je izašao i etno sweatshirt koji je naprosto oduševio fashionistice u Hrvatskoj, ali i "preko bare"! S Marinom smo popričali o njenim uspjesima, stajalištima o modnoj industriji i tome što nam predstavlja na nadolazećem Fashion Weeku Zagreb u svibnju. Saznajte sve detalje u nastavku.

1. Već godinu dana izlažete svoje kolekcije u sklopu Fashion Weeka Zagreb. Kako se vaš život promijenio otkad ste ušli u oko javnosti?
Iza mene su dvije sezone, tj. dvije kolekcije. Odlično je kada radite ono što uistinu volite. Jako sam zadovoljna kako su prihvaćene kolekcije. Svakodnevno me kontaktiraju djevojke, žene iz svih dijelova Hrvatske i šire. Nevjerojatno je koliko znači samo jedan istup u javnosti za razvoj vašega posla. Predivno je kad ste na nekom javnom mjestu poput trgovine, restorana, pa vam priđu djevojke i pohvale vaš rad. I naravno, kada ste poznati javnosti lakše prodate proizvod.

2. S obzirom na to da ste sada svojevrstan član domaće modne industrije, koje biste njene mane izdvojili, a što naveli kao prednosti?
Drago mi je da se Hrvatska kao jedna mala zemlja posljednjih godina može pohvaliti s napretkom u modnoj industriji. Brojimo mnogo mladih i talentiranih dizajnera koji su dobili priliku predstaviti se na nekom od modnih evenata. Uvijek imam potrebu zahvaliti Suzy Josipović-Redžepagić i Sarah Josipović koje su meni dale priliku da prikažem svoj rad. Ostalo je na mojoj ustrajnosti, idejama... Ako imam dobar proizvod, ljudi će ga kad tad prepoznati.

DFWZ predstavlja: Larie by Marina Lacković
DFWZ predstavlja: Larie by Marina Lacković

3. Dizajneri dvojako reagiraju na domaće modne kritičare i njihove tekstove. Kakav je vaš pogled na modnu kritiku? Pratite li je? Čitate li kritičke osvrte na vaše kolekcije?
Često se postavlja pitanje je li modna kritika došla od stručne i adekvatne osobe. Voljeli bi da se naš rad svidi ljudima, iako realno gledajući, ni ja, a i ni jedan drugi dizajner ne može zadovoljiti baš svačiji ukus. Do sad sam naišla na jednu negativnu kritiku, gdje je rečeno da je moja kolekcija proljeće/ljeto 2015. dosadnjikava, a s druge strane sam naišla na bezbroj dobrih i pozitivnih kritika. Od 4 modna kritičara, barem jednog neću nikad zadovoljiti i toga sam svjesna. Svakako su modne kritike potrebne. Negativne nas tjeraju da budemo dobri, a one dobre kritike da budem još bolji.

4. Francuska je nedavno uvela zakon koji propisuje da manekenke moraju imati minimalan BMI od 18. Što mislite u tome? Imamo li sličan problem u Hrvatskoj?
Mislim da BMI nije jedini pokazatelj uhranjenosti. Slažem se da su neke djevojke premršave. No mi ne pišemo takav problem u Hrvatskoj. Smatram da naše manekenke nisu premršave. Odradila sam 2 castinga do sad gdje je bilo 200-tinjak djevojaka i one premršave su stvarno rijetke. Uglavnom su to djevojke koje su još u pubertetu.

5. Danas je izgleda vrlo popularno reći da ne pratite trendove, no pratite li trendove dok dizajnirate?
Dizajner je taj koji nameće i stvara trendove. Dizajniram i stvaram za nadolazeće sezone (sezonu unaprijed) što znači da se trudim nametnuti dizajn koji će netko pretvoriti u trend.

Ususret Smart Fashion Weeku Zagreb: Larie by Marina Lacković
Marina Lacković

6. Što je po vama najveći modni trend za proljeće i ljeto?
Trend za ovo proljeće i ljeto su svakako resice u raznim kombinacijama. U mojoj kolekciji za proljeće/ljeto 2015. koju sam predstavila u studenom prošle godine one itekako krase modele. Na sva vrata se vraćaju i trapez hlače koje se odlično nadopunjuju s boho stilom.

7. Što kod vas najviše vole vaše klijentice? Kako u vašim očima izgleda Larie žena?
Volim čuti da mi modeli odlično izgledaju na slici, ali puno ljepše u živo, što mi klijentice uvijek naglase. Najprodavaniji model haljine je "X" kroj u svim varijantama dužine i materijala iz prve i druge kolekcije. Trenutačan rekord bilježi etno sweatshirt koji je odavno prešao granice Lijepe naše. Larie žena nosi uvijek najljepši modni dodatak- osmijeh. Voli sebe i svoje mane i prihvaća različitost.

8. Uskoro nam dolazi još jedan Fashion Week Zagreb! Možete li nam otkriti što pripremate za nadolazeću sezonu?
Kada sam radila na svojoj prvoj i drugoj kolekciji nisam postavljala granice stvaralaštvu. Kreirala sam haljine, odijela, suknje, tunike, prsluke. Ovom FWZ se posebno veselim. Osim predivnih večernjih haljina, bit ce odličnih kaputa i jakni.

Marina Lacković Larie revije dizajn haljina model trend
Larie SS 2015

9. Otkud ste crpili inspiraciju?
Za ovu kolekciju me inspiriralo zlatno doba Hollywooda s daškom Bizanta. Glamur i dive, istinske zvijezde koje vladaju Hollywoodom od 1920.-1960. te zlatno doba Bizanta za vrijeme cara Justinijana odličan su spoj.

10. Pripremate li kakve modne poslastice ne vezano za kolekciju za jesen/zimu 2015./16.?
Ne želim svojim klijenticama nuditi svega dvije kolekcije godišnje. Nedavno sam izbacila svoju prvi etno capsule kolekciju, a odmah zatim i etno sweatshirt koji bilježi nevjerojatnu popularnost. Šaljem ih u sve krajeve svijeta, a najdalje je išlo za Sydney u Australiju (smijeh)! Inspiracije mi ne ponestaje zato svojim klijenticama već pripremam novu poslasticu iz Larie radionice koju ću predstaviti prije kolekcije za jesen/zimu 2015./16. na FWZ.