Lidija Lešić - zaštitno lice Dreft Fashion Weeka Zagreb

| Fashion |

Lidija Lešić

Razgovarali smo s ovogodišnjim zaštitnim licem Dreft Fashion Weeka Zagreb, uspješnim modelom Lidijom Lešić, te pokušali otkriti kako izgleda njezin uobičajeni dan, kako je živjeti u modnim metropolama, koje su prednosti i mane njezinog posla i još mnogo toga.

Koliko ti znači činjenica da si ove godine bila zaštitno lice Dreft Fashion Weeka Zagreb?

Laska mi što sam odabrana za zaštitno lice značajnog modnog događaja u Hrvatskoj! Zahvaljujem na ukazanom povjerenju i odlično odrađenom poslu fotografa Gorana Matijašeca pod budnim okom moje drage Sarah Josipović.

Možeš li se prisjetiti svojih početaka?

Prve manekenske korake učinila sam s 19 godina na jednoj reviji na otoku Pagu. Sjećam se kao da je jučer bilo. Imala sam veliku tremu, no sve je prošlo bolje no sam očekivala. Svaka revija novi mi je izazov, obožavam tu malu pozitivnu tremicu koja prestaje trenutkom kada izađeš iz backstagea i kročiš na pistu. Ipak, najveću tremu imala sam na nedavnoj reviji Johna Richmonda na Milano Fashion Weeku koju sam zatvorila. Poseban osjećaj!

Koje su prednosti, a koje mane tvog posla?

Manekenstvo je posao kao i svaki drugi, s mnogo uspona i padova. Kod mene, na svu sreću, nije bilo padova samo faze stagnacije zbog fakultetskih obveza. Svaki novi posao novi je izazov, svaka mogućnost transformacije me veseli. Profesionalno odrađujem svaki posao i uvijek odvajam privatno i poslovno. Neminovno je, kad si model, da moraš dobro izgledati i dobro se osjećati, kako u svojoj koži tako i u onome sto nosiš. Odricanja i ulaganja su velika ukoliko ozbiljno i profesionalno pristupaš tome, ali tada su i rezultati najveći. Trud se uvijek nagradi!

Imaš li neostvarenih želja kad je o modelingu riječ?

Za sada nemam nekih neostvarenih želja što se modelinga tiče, prepustila sam se i spremna sam za sve sto me čeka.

Lidija Lešić i John Richmond
Lidija Lešić i John Richmond

Gdje trenutačno živiš?

Bazirana sam u Milanu, moglo bi se reći da je to moje tržište. Nisam puno putovala zbog fakultetskih obveza no za vrijeme studija odradila sam direktne bookinge u Barceloni, Monte Carlu, Las Vegasu, Sloveniji, Tunisu, Njemačkoj... U Milanu sam odradila mnoge poslove, najdraži su mi kampanja za Limoni za prošlogodišnji Milano Fashion Week, trenutno aktualna kampanja za Deborah i revija Johna Richmonda. To su poslovi na koje sam baš ponosna.

Možeš li usporediti domaće i strano modno tržište?

Naša je Hrvatska malo je tržište no hrabro pratimo velike modne metropole. Nema prevelikih razlika što se snimanja tiče. Dapače, uvijek su mi draža ona u našoj zemlji jer sam tu uvijek radila s vrhunskim stručnjacima, od fotografa, make up artista, frizera, stilista... Najdraže i najljepše slike upravo su nastale u Hrvatskoj! Ni po čemu ne zaostajemo, dapače, mislim da smo na ljestvici vrlo visoko.

Kako izgleda tvoj uobičajen dan?

Počinje zdravim doručkom, kavom, glazbom te spremanjem za castinge. Cjelodnevno obilaženje castinga svakodnevica je u životu modela. Važno se naoružati se pozitivnom energijom i imati ogromnu dozu strpljenja jer ponekad na castinzima čekam i po nekoliko sati da dođem na red. Nakon cjelodnevnog trčanja s jednog kraja grada na drugi i obavljenih castinga ne osjećam umor već samo trenutno olakšanje i zadovoljstvo ukoliko ih uspijem odraditi sve i ukoliko na kraju dana uslijedi poziv iz agencije da sam dobila posao. Benefit mog posla je taj što sam zaista puno proputovala, upoznala nove predivne ljude, kulture i jezike.

Što bi savjetovala djevojkama koje tek ulaze u svijet modelinga?

Mladim curama koje su se odlučile za manekenstvo poručila bih da manekenstvo nije igra već ozbiljan posao u koji moraju ući svjesne sebe i svojih kvaliteta, svjesne odricanja koje ono nosi, ali i uživanja koje donosi! Uvijek biti svoj, zadržati sebe u svim situacijama! Nije jednostavno, život u stanovima za modele težak je- puno toga želiš, a ne možeš, ograničen si, nemaš svoj komoditet, vrijeme za sebe, ponekad ne možeščuti sam svoje misli. S druge strane modeling pomaže mladim curama u izgradnji ličnosti, podiže samopouzdanje, uči kako biti samostalan i odgovoran, savladati jezik...

Lidija Lešić
Lidija Lešić

Kako održavaš vitku liniju?

Redovnim atletskim treninzima uz prebudno oko mog trenera dok sam u Zagrebu, a dok sam ovdje u Milanu također putem Skypa dobivam svoje zadatke. Zdrava prehrana zapravo je ključ svega! Kuham i veliki sam gurman! Obožavam ribu i sushi te jedem puno voća i povrća, uvijek pijem vodu te se trudim unijeti u organizam barem dvije litre dnevno!

Što je za tebe moda?

Moda je dio mene, strast, ljubav i požrtvovnost.

Završila si fakultet, planiraš li raditi u struci?

Prije godinu dana završila sam studij prava u Osijeku i sada sam nezaposlena magistrica. Zapravo, svaki period života nesto nosi. Završila sam fakultet, nije da me posao čeka i da kasnim nekamo. Pravo je nešto čime ću se baviti cijeli zivot, a modelingom samo dok sam mlada i dok nekim logičnim životnim slijedom ne dogode neke stvari zbog kojih to više neću moći. Sretna sam i trenutno iskreno ne razmišljam previše što i kako dalje. Život nosi svoje, a ja mu se prepuštam!

Kako bi voljela da tvoj život izgleda za pet godina?

Zaista ne znamo niti što sutra nosi, ali voljela bih da sam zdrava, sretna, da imam puno ljubavi u životu te da moj muž i ja osnujemo našu malu obitelj.