Vjera Viličnik dolazi na Dreft Fashion Week Zagreb!

| Fashion |

Vjera Viličnik na London Fashion Weeku

Hrvatskoj modnoj javnosti itekako poznata, mlada Zagrepčanka Vjera Viličnik, dizajnerica je koja živi u Londonu te stvara nevjerovatno profinjene i delikatne kreacije, nerijetko trošeći dane ručno našivajući cvijetiće kojima je veoma privržena i koji se pojavljuju, barem malim dijelom, na većini njenih kreacija. Vjera je prije nekoliko sezona imala i čast svoju kolekciju predstaviti na kultnom London Fashion Weeku, a mi ćemo je za nekoliko tjedana napokon, i to premijerno, moći vidjeti na pisti Dreft Fashion Weeka Zagreb. Što nam je otkrila dizajnerica koja je surađivala sa slavnim Tom Fordom, ali i modnim kućama Max Mara, Basso & Brooke i Roksanda Ilinčić, saznajte u nastavku.

Ovo je prvi put da ćete se predstaviti domaćoj modnoj publici, kako ste se odlučili na taj korak i zašto ste odabrali Dreft Fashion Week Zagreb?

Mislim da je u ovom slučaju, Dreft Fashion Week pronašao mene i uistinu me razveselio poziv. Nisam prije razmišljala o tome da prikažem u Hrvatskoj, ali sada kada je revija tako blizu, uzbuđenje i napetost u studiju raste. Hrvatska je publika izrazito svjesna modnih tendencija svjetskih metropola, ali se ne pokorava slijepo trendovima. Znatiželjna sam kakve će biti reakcije, ali isto tako se veselim prikazati kolekciju koju mogu doći vidjeti moja obitelj, prijatelji i već sadašnji klijenti jer oni su mi najveća potpora.       

Domaćoj javnosti poznati ste kao dizajnerica koja je svoju kolekciju prikazala na London Fashion Weeku, ali i radila za Tom Forda, Roksandu Ilinčić  i mnoge druge,  osjećate li veliki pritisak na "domaćem terenu"?

Pritisak uvijek postoji, ali najviše od mene same jer čim je jedan komad iz kolekcije gotov, nove se ideje rađaju i da mogu, ja bi stalno razvijala nove ideje. Ali modna je industrija prije svega-industrija, biznis koji zahtjeva racionalne i promišljene odluke. Za mene je moda bitna, za mene je kreacija moj način izražavanja, ali sam već sada svjesna da je nemoguće zadovoljiti sve kritičare. Dokle god su moji komadi izrađeni tip top, dok je kvalilteta na prvom mjestu, nije me strah kritika.

Što vas je inspiriralo pri kreiranju nove kolekcije koju ćete prikazati na Dreft Fashion Weeku Zagreb?

Kolekcija koju pripremam za Dreft Fashion Week je vesela, neopterećena. Ove sam godine propustila ljeto zbog drugih obaveza, tako da već sada sanjarim o idućem proljeću. 

Koje materijale ste koristili pri izradi i kako točno ide izrada vaše kolekcije? Prvo odaberete materijal ili prvo skicirate komade pa pronađete materijal?

Kao dizajner, ja sam taktilna osoba. Kada vidim materijal, proces dizajniranja počinje. Za mene je tkanina ta koja diktira smjer krojeva. Tkanine sam ove sezone pronašla na različitim putovanjima u Italiju, Francusku, Kinu i Tursku. Neke od najdražih komada tkanine su mi šarena organza ili pak baršun s utisnutim cvijetovima u samu tkaninu.

Kakve žene rado nose vaš dizajn?

Žene koje dizajn ne sputava, koje cijene kvalitetnu izradu, koje vole boje. Kada dizajniram, zamislim svoju idealnu muzu, a ona je stvorena od mojih najdražih žena, ona je netko tko postoji, tako da je svaki komad za nekoga stvarnog. Moda je kreacija odjeće, a odjeća je namjenjena da se nosi, da oživi.

Koliko se obazirete na trenutne trendove u modnom svijetu i pokušavate li ih slijediti ili sami nametati?

Naravno da slijedim trendove jer ne želim biti outsider u modnoj industrji. Modne trendove slijedim, pratim, predviđam i prilagodim svojoj estetici. Uostalnom, modni se trendovi odlučuju 4 sezone unaprijed i moguće ih je matematički predvidjeti, a kada to jednom shvatiš i naučiš, prihvatiš pa se ne opterećujem biti drugačija. Samo slijedim svoje ideje, a one se pak razvijaju kako i ja rastem u ovoj industriji.

Da niste modna dizajnerica čime biste se bavili?
 
Bila bih teta u vrtiću. 

Što je presudilo pri odabiru Londona kao grada u kojem ćete se afirmirati?

Engleski mi je bio najbolji od stranih jezika koje znam, a i Milano je bio preblizu doma. London je  grad u kojem se sada vidim i želim napredovati, ali nikako nije jedino mjesto gdje se vidim kao dizajner. Moj posao me neće sputavati u ostalim važnijim životnim odlukama.
 
Rad kojeg stranog dizajnera posebno cijenite?

Modnu kuću Valentino s Valentinom Garavanijem na čelu, ali i s novim dizajnerima. Također Erdem i Roksandu Ilinčić - dizajnere koje pratim i koji slijede svoju divnu, decentu, elegantnu modnu priču.

Pratite li domaću modnu scenu? Čiji rad posebno cijenite i što mislite da je najveći problem domaće mode?

Pratim malo i hrvatsku modnu scenu, ali nisam toliko dobro upoznata sa samim komadima jer ih nisam dotaknula, preispitala, kao što to radim s dizajnerima koji ovdje vise u dućanima. Kolekcije koje vidim su za trajanja modnih događanja u Hrvatskoj i mogu reći da se nekako najviše istaknula Alex Dojčinović.
 
Poznati ste po upotrebi veoma luksuznih materijala, kakve materijale možemo očekivati u novoj kolekciji?
 
Hvala na komplimentu. Da, tako je. Vjerujem u kvalitetu na koju se nadograđuje dizajn. Ove sezone tu je organza, velvet, svila, crepe, neoprene...

Postoji li neka slavna domaća ili strana osoba koju biste htjeli vidjeti u svojim kreacijama i mislite li da bi savršeno utjelovila duh vaše nove kolekcije?

Charlotte Gainsborough, Edith Piaf, Ivana, Lorena, Nina, teta Nevenka. Žene koje poznajem, djevojke koje su me izabrale da sudjelujem u njihovim važnim životnim trenucima.  

Kakve filmove i glazbu volite gledati i slušati u slobodno vrijeme i da li i u njima pronalazite inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim svuda, u listanju Voguea iz 20-ih i 30-ih godina, u glazbi koja me okružuje, u upoznavanju novih ljudi, putovanjima. 

Osim revije, u Zagrebu ćete održati i mini pre-event za klijente, kupce i prijatelje, možete li nam reći više o tome?

Pre-event će biti održan kod moje najdraže Ivane u IVY'S hair and nail salonu dan prije revije. Pozvani su moji najdraži i naravno zainteresirani ljubitelji mode da vide neke od novih komada, da se vidi način izrade i dotaknu tkanine, da me pitaju, kažu što žele, da im se zahvalim. Također na prodaji će biti ekskluzivne majice s našivenim cvijetovima, po cijeni od 150kn. Taman ih zadnjih par dana našivavam:)

Vjera Viličnik
Vjera Viličnik

Za kraj nam otkrijte koje dizajnere vi volite nositi i u čijim kreacijama se osjećate najbolje?

Najviše volim nositi svoje komade, svoje samplove jer to su najljepši komadi u mom ormaru.