Zapečena tjestenina s 3 vrste sira
Moji klinci kažu, sva tjestenina iz pećnice je izvrsna. Često ih radim i sa šunkom i sirom, s mljevenim mesom prethodno podinstanim na luku i s umakom od rajčica, sa špinatom i kravljim sirom, blitvom i gorgonzolom...
Za: 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 paket tortigliona, njoka ili neke druge tjestenine
- 25 dag ribanog mekog sira (gauda, podravec, edemac...)
- 25 dag gorgonzole ili nekog drugog sira prema želji
- 25 dag mozzarelle
- 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 2 - 3 jaja
- 1 - 2 žlice umaka pesto genovese (izmiksani bosiljak, češnjak, pinjoli, parmezan, maslinovo ulje i sol)
- 1 žlica krušnih mrvica
- 1 žlica ribanog parmezana
- maslac - za kalup
- sol
- papar
U slanoj vodi do pola skuhajte tortiglione, oko 7-8 minuta. Zagrijte pećnicu na 220C. U vatrostalnu zdjelu premazanu putrom slažite red polu-kuhanih tortigliona (vadite ih iz vode šupljikavom žlicom, ne trebaju biti skroz suhe), red ribanog sira, red tortigliona, red sira i na vrhu tortigliona. Izmiješajte jaja s vrhnjem i umakom pesto genovese, posolite i popaprite te prelijte po vrhu. Umak bi trebao pokriti sve tortiglione. Ako ih ne pokriva, dodajte još malo vode ili vrhnja pa vrh posipajte s parmezanom i s krušnim mrvicama. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.