Recept: Splitska torta
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
Biskvit:
- 10 bjelanjaka
- 18 dag nasjeckanih oraha ili prženih badema
- 18 dag nasjeckanih smokava
- 18 dag nasjeckanih brusnica ili grožđica
- 5 žlice oštrog brašna
- 7 žlica šećera ili meda ili agava/javorovog sirupa
- prstohvat cimeta
- naribana korica 1 neprskane naranče
- 1 žličica arančina
Krema:
- 10 žumanjaka
- 10 žlica štaub šećera
- 28 dag putra
- 2 vanilin šećera ili aroma vanilije
- korica 1 neprskane naranče
Karamel:- prema želji
- šećer
- voda
- rum ili Maraskino
- sok naranče
- tučeno slatko vrhnje - prema želji
Zagrijte pećnicu na 180C.
Napravite biskvit: Bjelanjke ulupajte u čvrsti snijeg i pred kraj dodajte šećer. Orahe, brusnice namočene u rum i smokve nasjeckajte i pomiješajte s brašnom pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Lagano izmiješajte smijesu i sipajte je na masni papir u kalup za torte. Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata i provjerite vilicom kad je gotov.
U međuvremenu pripremite kremu. Žumanjke, šećer, aromu vanilije i koricu naranče izmiksajte i miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne pa kremu ohladite. Pjenasto izmješajte putar i dodajte ga ohlađenoj kremi te miksajte još nekoliko minuta pa kremu stavite u hladnjak.
Ohlađeni biskvit razrežite po duljini na tri jednaka djela. Svaku koru poškropite mješavinom ruma ili maraskina i narančinog soka te filajte ohlađenom kremom. Ako želite da torta bude hrskava i još slađa, možete napraviti karamel, ohladiti ga, zdrobiti na komadiće ili onako još topao tanko zaliti na svaki red kreme. Vanjsku koru prema želji premažite tučenim slatkim vrhnjem ili povećajte količinu sastojka za kremu te premažite istom.
Tortu ohladite u hladnjaku (nekoliko sati ili preko noći) te prema želji ukrasite arančinima, brusnicama, čokoladom i orasima.
Biskvit možete peći i na četvrtastom plehu pa već pečen biskvit razrezati na jednaka 3 djela i napraviti četvrtastu tortu.