Slana pita od lisnatog tijesta s ribanim krumpirom
Ovaj recept je moja izvedenica kljukuše. Pita mora biti tanka, hrskava, s puno papra... takva je najbolja! Brzo se pravi, a prefina je.
Za: 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 250C
Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm
- 1 paket svježeg lisnatog tijesta
- 3 - 4 žlica brašna
- 4 - 5 krumpira (ribanih ili narezanih na male kockice)
- 1 luk
- 1 prašak za pecivo
- ulje ili putar
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 250C. Operite i ogulite krumpire, krupno ih izribajte ili narežite na male kockice te pustite da odstoje i puste vodu (i škrob). Zatim ih ižmičite, dodajte 4-5 žlica brašna pomiješanog s praškom za pecivo i sitno narezanim lukom, posolite i popaprite te izmiješajte. Rasporedite smjesu na razvučeno lisnato tijesto u kalupu i pecite pitu u pećnici dok ne poprimi rumeno zlatnu boju, oko pola sata. Još toplu izrežite na trokute, kao pizzu.
Prema želji pitu možete preliti s mješavinom jogurta, vrhnja i sitno isjeckanog češnjaka ili servirati uz jogurt, vrhnje ili kiselo mlijeko.