Slatki božićni kruh - Stollen
Moj favorit. Svi ukućani više vole kremastije kolače, samo ja više volim takve kolače poput slatkog kruha. Mogla bi ga jesti svaki dan za doručak. Znam ga često ispeći i u pekaču za kruh, a super je jer može zaista dugo stajati...
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme pečenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 180C
- ¼ l mlijeka
- 2 dag germe
- 2 žlice šećera
- 80 dag brašna
- 1 vanilin šećer
- 7,5 dag šećera u prahu
- 25 dag putra
- 5 dag ušećerene limunove korice
- 5 dag ušećerene narančine korice (arančini)
- 30 dag grožđica
- malo ruma
- 5 dag nasjeckanih badema
- 5 dag nasjeckanih lješnjaka
- cimet
- muškatni oraščić
- kardamom (može i ne mora)
- 8 dag maslaca za premaz
- 8 dag šećera u prahu za posipanje
Izradite germu: pomiješajte germu i mlako mlijeko, dodajte šećer i ostavite na toplom da se digne. Oprane grožđice namočite u rum. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte dignutu germu, otopljeni maslac i pomiješajte. Dodajte grožđice, bademe, lješnjake, narančine i limunove korice i sve začine. Dobro istucite i izmiješajte i pustite da se digne na toplome mjestu. Zatim ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Valjkom u sredini uradite udubinu i tanke kratke stranice preklopite i dobit ćete kvadrat. Prebacite dulje stranice tako da dobijete nepravilan presjek. Neka se ponovo diže na toplome da se obujam udvostruči. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite sat vremena. Čim ga izvadite, premažite ga otopljenim maslacem i pospite debelim slojem šećera u prahu.
Iako se može jesti isti dan, kad odstoji dan, dva je najbolji!