Recept: Tagliata - narezan biftek s rukolom i grana padanom
Za 4 -5 osobe
Vrijeme pripreme: možete ga marinirati sa soli, začinima i maslinovim uljem (dan - dva ili barem nekoliko sati)
Vrijeme pečenja: nekoliko minuta (zavisno od pečenja mesa - slabije ili jače pečen)
- oko 1 kg junećeg bifteka
- rukola
- krupna morska sol
- crni papar
- maslinovo ulje - za marinadu
- mediteranski začini za marinadu: ružmarin, timijan, origano, peršin...
- ekstra djevičansko maslinovo ulje - za preliti po serviranom bifteku
- acetto balsamico
- sok limuna
- grana padano - naribati ili guljačem tanko narezati po pečenom bifteku
Operite rukolu i rasporedite je na svaki tanjur. Juneći biftek dijagonalno izrežite na šnicle debljine 2,5 – 3 cm. Bit će još bolji ako posoljen i začinjen odstoji dan - dva u maslinovom ulju. Biftek ispecite na grillu ili dobro zagrijte grill tavu te na sasvim malo maslinovog ulja pecite jednu stranu svega 2-3 minute, okrenite hvataljkom pa pecite drugu stranu isto toliko. Poanta je da se biftek zapeče (zatvori) izvana, a da unutra ostane sočan i mekan. Ako više volite krvav biftek pecite ga manje, a ako volite jače pečen, minutu dulje, ali opet pazite da ga ne prepečete jer je tada neukusan i tvrd. Biftek nikada i nikako ne pikajte vilicom da ne iscure sokovi iz njega. Nemojte pretjerati s uljem jer tada, ako meso pusti previše soka će se skuhati, a ne speči, radije ga poslije više zalite maslinovim uljem. Izvadite ga na dasku i narežite na trakice. Na svaki tanjur na rukolu rasporedite šnitice narezanog bifteka, začinite prema osobnom ukusu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, accetom balsamicom, limunom te posipajte grana padanom.
Napomena: biftek možete u jednom komadu ispeći i u pećnici pa ga onda narezati na šnite i trakice.
Osobno najčešće ga pečem ili na grillu ili u Zepterovoj tavi koju i poklopim na minutu -dvije prije okretanja jer tad je jako, jako sočan i mekan.