Uvijek me pitaju kako mi uspjeva tako ukusan krumpir, izvana hrskav, a iznutra mekan, a ja odgovaram: malo čarolije i ljubavi! Svakome može ispapsti takav krumpir naravno. Pećnica mora biti vrela, da se prvo zapeče pa ga pokrijete da ne izgori, već da cijeli bude pečen i onda ga opet otkrijete da poprimi hrskavu koricu. Možete ga koji put zaliti uljem od pečenja i - to je to! Zaista jednostavno!
Jednostavan recept: Pečen krumpir u pećnici s mediteranskim travama i maslinovim uljem
Za 4 -6 osoba
Temperatura pećnice: 180C
kalup od pećnice ili bilo koji drugi
- oko 2 kg krumpira, po mogućnosti mladog
- maslinovo ulje – količina prema potrebi
- mediteranske trave – ružmarin, majčina dušica, origano, menta, bosiljak…
- slatka mljevena crvena paprika
- cherry rajčice, paprike, mrkve, tikvice – prema želji
- naribana korica nešpricanog limuna – prema želji
- sol
- papar
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Krumpire ogulite, operite, osušite, razrežite po pola ili na četvrtine (zavisno od veličine krumpira) i rasporedite u veliki kalup. Posolite, popaprite, posipajte slatkom crvenom paprikom, naribanom koricom limuna i mediteranskim travama pa prelijte maslinovim uljem. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko sat vremena. Nakon 10-ak minuta, krumpir možete pokriti, a zadnjih 20-ak minuta ga otkrite i oprezno promiješajte tj. zalite s uljem od pečenja (ali pazite da se ne spečete!). Servirajte kao prilog uz meso ili kao glavno jelo uz salatu.