Recept: Pita s narančom i tamnom čokoladom
Kako volim ta dva okusa zajedno! Savršeno pašu naranča i čokolada, pogotovo ona tamna. Ovo je jedan od mojih dražih recepata, favorita. Tučeno slatko vrhnje serviram uz samu pitu, nikada ga ne stavljam na kolač jer tako kolač može duže stajati. Ne volim drugi dan okus i izgled šlaga, radije napravim novi.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 37 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta tijesto, 1 sat kolač
Temperatura pećnice: 170C
Okrugli kalup za pite
Tijesto:
- 25 dag brašna
- 12,5 dag maslaca
- 5 dag šećera
- 1 jaje
- 1 žlica vrhnja
- limunova korica
- malo soli
Fila:
- sok i naribana korica od 3 naranče
- 15 dag šećera
- 1 aroma naranče
- 1 vanilin šećer
- cimet
- 4 dl slatkog vrhnja
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 10 dag čokolade za kuhanje – nasjeckana na komadiće + za posipanje
- 1 tučeno slatko vrhnje – prema želji za ukras
Zagrijte pećnicu na 170C.
Tijesto: zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak u prozirnu foliju na pola sata. Zatim razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 7 minuta, izvadite ga pa rasporedite filu.
Fila: u međuvremenu izmiješajte sve sastojke i sipajte u sredinu polu pečene kore za pitu. Nasjeckajte čokoladu i posipajte je po fili. Vratite kolač u pećnicu i pecite još pola sata.
Istucite čvrsto slatko vrhnje, servirajte ga uz pitu ili prema želji ukrasite vrh pite. Posipajte komadićima čokolade i naribanom koricom naranče.