Recept: Baklava
Kad moj muž Sarajlija kaže da je moja baklava najbolja koju je ikad jeo, mislim da mi je dao najveći kompliment ikad. Recept je od moje mame Zagrepčanke, ali očito je imala dobar izvor, pravi bosanski.
Napomena: u principu baklava se polije vrelim sirupom (šerbetom) i onda je mekša i sočnija, ako je prelijete ohlađenim sirupom (iz hladnjaka) baklava će biti tvrđa i hrskavija. Prema želji i ukusu, ja uvijek prelijem vruću baklavu vrelim sirupom. :)
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: 5- 6 sati
Temperatura pećnice: 150C
- 1 paket tankih kora (15-16 listova)
- 40 dag mljevenih oraha
- 10 dag sitno narezanih oraha - mogu i ne moraju biti narezani, mogu biti sve mljeveni
- grožđice (natopljene rumom) – prema želji
- rum
- ulje ili otopljeni putar
Zagrijte pećnicu na 150C. Na nauljeno dno kalupa položite koru, poškropite je uljem ili uz pomoć kista premažite otopljenim putrom, položite drugu koru, poškropite je uljem, položite treću koru, poškropite je uljem i posipajte orasima. Ako stavljate i grožđice prvo ih operite i namočite u rumu. Onda opet položite koru pa rasporedite orahe pa koru pa orahe i tako redom. Svaku koru poškropite uljem ili putrom. Na vrh položite opet tri kore poškropljene uljem. Tankim oštrim nožem narežite baklavu na romboide ili kocke. Zatim ih položite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 – 30 minuta dok korica ne poprimi lijepu zlatno žutu boju.
U međuvremenu napravite šerbet:
- 70 dag običnog šećera (može i malo smeđeg šećera)
- 2 vanilin šećera (može i ne mora)
- sok od 1/2 limuna (može i ne mora)
- 1 žlica meda
- ½ l vode
Šećer i vodu kuhajte 10 minuta. Dodajte prema želji malo soka od limuna i veliku žlicu meda. Izmiješajte šerbet i ravnomjerno prelite preko gotove, još vruće baklave.