Recept: Crostini s ricottom i karameliziranom bučom
Za 20 komada
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 1 kruh baguette (izrezan na šnite debljine oko 1,5 cm)
- 1, 25 dl ricotte (ili bilo kojeg kremastog kravljeg ili kozjeg sira)
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica naribane korice nešpricanog limuna
- 1 mala buča narezana na šnitice (butter nut, hokaido, anđelika, ibica…) – oko 15-20 dag
- 1 - 2 žlice meda
- krupna morska sol
- svježi mljeveni crni papar
- čili u trakicama (ili zrnu)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
U pećnici na 180°C prepecite šnite baguetta premazane s 3 žlice maslinovog ulja dok ne postanu hrskave (oko 10 minuta). Izvadite ih i pustite da se ohlade.
U međuvremenu prepecite buču. Prepolovite je i očistite od sjemenki. Izrežite na šnite (polumjesece) debele 2 cm, zagrijte na tavi malo maslinovog ulja, dodajte žlicu – dvije meda i šnite buče te ih kratko karamelizirajte.
Pomiješajte sir ricottu s limunovim sokom i dodajte naribanu koricu. Na svaku šnitu stavite 1 žličicu ricotte i nekoliko šnita prepečene buče, posolite, popaprite i ukrasite trakicama čilija.
Napomena: Šnite baguetta možete prepeči i na grill ili običnoj tavi, a šnite buče možete speći i u pećnici, ali su meni osobno ukusnije iz tave.