Ovo eko selo je san svakog ekologa

| Lifestyle |

Ovo eko selo je san svakog ekologa

Pronašli smo zaista nevjerojatna eko sela, no nisu onakva kakvima ih zamišljate; Nemaju domaće životinje niti su rustikalne, već vrlo suvremene. Belgijski arhitekt Vincent Callebaut napravio je tri fascinantne građevine koje će činiti selo, a koje svakako vidimo kao sela budućnosti.

Naime, radi se o konceptu modernih eko sela koja će činiti high-tech grad u Kini, a projekt je nazvan "Flavours Orchard". Na prostoru bivše industrijske pustoši u blizini grada Kunming u južnoj Kini izgradit će se 45 energetski učinkovitih vila, proizvedenih tako da proizvode više energije nego što troše. Njihove toplinske i električne jedinice prikupljat će tijekom dana energiju koja će kuću držati toplom cijelu noć, izgradit će se i podzemne garaže u kojima će biti električni automobili koji će voziti na višak energije iz eko kuća, a stanovnici će osim u vlastitim vrtovima, moći uzgajati i u zajedničkim vrtovima.

Eko selo
Eko selo

Tih 45 kuća bit će izrađene u 3 različita koncepta: "Möbius," "Mountain" i "Shell". Möbius je inspiriran Möbiusovom trakom, koja na krovu ima dva raskošna vrta, Mountain izgleda poput ribe koja iskače iz vode a izrađen je od fotonaponskih staklenih ploča i ispunjen je algama za proizvodnju bio-vodika (potencijalnog izvora goriva), dok je Shell inspiriran poznatim bombonom Kiss od Hersheya, čiji krov ima vjetroagregat i pogled od 360 stupnjeva na voćnjak. Kuće sadrže spavaće sobe, urede, knjižnice, sobe za igranje itd.

Fantastične građevine pogledajte u galeriji.