Biskvit s jogurtom i voćem
Mamin recept i omiljeni kolač svih mojih ukućana, pogotovo Tare. U prosijeku ga radim barem 1 tjedno... brzo gotov, vrlo ukusan, sočan, lagan, mekan... neodoljiv...
Ovo je recept i količina sastojka za četvrtasti kalup veličine 24 x 34 cm. Ako radite u manjem kalupu, proporcionalno smanjite i količinu svih sastojaka: 2 jaja, 1 čaša šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 čaše ulja... Također umjesto smrznutog ili svježeg voća, u kolač možete dodati komadiće čokolade, komadiće oraha, badema, 2 žlice kakao praha, komadiće arančina (ušećerene naranče), ulje zamijeniti putrom, preliti čokoladnom ili bijelom glazurom.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: oko 35 minuta
Vrijeme hlađenja: oko 1 sat
Temperatura pećnice: 180C
Mjera: čaša od jogurta
- 4 jaja
- 2 čaše šećera (4 dl)
- 2 vanilin šećera
- 1 čaše ulja (2 dl) - suncokretovo, biljno, kokosovo ili neko egzotično ulje
- 2 čaše jogurta (4 dl), može i jogurt od šumskog ili nekog dr. voća
- 4 čaše prosijanog brašna (2 mekog i 2 oštrog)
- 2 praška za pecivo
- 2 prstohvata cimeta
- naribana korica nešpricanog limuna, limete ili naranče
- aroma limuna, limete ili naranče - prema želji
- putar za kalup
- brašno za kalup
- štaub šećer - za posipanje kolača
- razno voće (zamrznuto, svježe) - npr. mješavina šumskog voća, trešnje, višnje, jagode, marelice...
- šlag ili puding od vanilije - prema želji
Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje izmiksajte (ručno ili električnim mikserom) pa dodajte jogurt, prosijano brašno (čašu po čašu) s praškom za pecivo, cimet, koricu od limuna ili naranče i prema želji par kapi arome limuna ili naranče. Sipajte u kalup prethodno premazan putrom i pobrašnjen. Voće umočite u štaub šećer i rasporedite po biskvitu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Probajte vilicom je li kolač gotov. Posipajte ga štaub šećerom ili prema želji prelijte pudingom od vanilije ili tučenim slatkim vrhnjem.