Najbolje dinstano zelje sa špekom

| Wine and dine |

Dinstano kiselo zelje sa špekom, Suzy Josipović, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Dinstano kiselo zelje sa špekom

 Za 4 osobe

  • 60-70 dag narezanog kiselog zelja (kupusa) - jedna glavica zelja
  • 2-3 žlice octa – za kuhanje zelja
  • 1 luk – sitno nasjeckan
  • 10 dag špeka/pancete – narezana na šnitice
  • 1 jabuka (naribana)
  • slatka crvena paprika
  • ljuta crvena paprika – prema želji
  • lovorov list
  • nekoliko bobica kleka - može, a i ne mora
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
Podinstan kiseli kupus sa špekom
Podinstano kiselo zelje sa špekom

Kiselo zelje narežite na trakice ili kockice i stavite u lonac koji napunite hladnom vodom, posolite i dodajte malo octa te kratko blanširajte (prokuhajte). Ako nemate vremena, možete ga samo isprati u hladnoj vodi da ispusti višak soli i da nije toliko kiselo.

Dinstano kiselo zelje sa špekom
Dinstano kiselo zelje sa špekom

U tavi podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte zelje i pomiješajte. Dinstajte nekoliko minuta i miješajte, dodajte žlicu, dvije vode. Zatim dodajte narezan špek ili pancetu, prema želji možete dodati jednu naribanu jabuku (zajedno s korom), posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku, lovor, bobice kleka, pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta pa dodajte toliko vode da prekrije zelje, poklopite i dinstajte 20-ak minuta. Kada zelje omekša i voda ispari iz posude obrok je gotov.

Prema želji u zelje možete dodati i kobasice i suho meso.

Dinstano kiselo zelje sa špekom, Suzy Josipović, Mama zna
Dinstano kiselo zelje sa špekom