Najbolje božićne štangice bake Ane

| Wine and dine |

Najbolje božićne štanglice
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: BOŽIĆNE ŠTANGLICE BAKE ANE, Sanja Tišma, Zagreb
Moja životna prijateljica Sanja, za sebe kaže da je poznata kao „ne“ kuharica, ali ima neke svoje fetiše..., a jedan od njih je kolač koji je radila njezina baka Ana, a kojeg u ovom obliku sigurno nigdje nećete naći. Recept potiče, kaže obiteljska legenda, od oca Augusta Šenoe, koji je bio biskupski slastičar, a u Sanjinu je obitelj došao preko njezine bake Ane – Slavonke koja je bila prava maherica u izradi kolača. Nakon bake, nitko ga do sada nije uspio napraviti „kako spada“ (nikome se tako dobro ne stisne glazura kao njoj), no moja Sanja je uporna… i sve bolja iz godine u godinu..., a štangice su u međuvremenu postale - legenda!

Najbolje božićne štanglice
Najbolje božićne štanglice


Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Temperatura pećnice: 120C
Četvrtasti kalup promjera pećnice (obrnuta strana)

Tijesto:

  • 4 cijela jaja (1 bjelanjak izdvojiti za glazuru)
  • 1/2 kg brašna
  • 25 dag grožđica (prethodno namočene u rumu)
  • 25 dag sitno narezanih oraha
  • 1 naprstak masti ili malo putra
  • naribana korica pola limuna
  • 20 dag štaub šećera

Bijela glazura:

  • 1 bjelanjak
  • 25 dag štaub šećera
  • 1 sok od limuna

Zagrijte pećnicu na 120C. Pomiješajte 4 žumanjka i 3 bjelanjka s brašnom, namočenim grožđicama, narezanim orasima, malo masti, koricom limuna i štaub šećerom i miješajte (prvo u zdjeli, a zatim na stolu) dok ne dobijete glatko tijesto. Prema potrebi dodajte malo mlijeka. Tijesto odvojite na dva dijela i svaki razvaljajte na debljinu prsta u dvije trake širine 12 – 15 cm. Rukama stisnite tijesto sa strane da se ne raspada. Kalup okrenite na drugu, obrnutu stranu i posipajte s brašnom te na njega rasporedite biskvitne trake i pecite biskvit 30 minuta dok vrh ne pocrveni.
U međuvremenu napravite bijelu glazuru: umutite 1 bjelanjak, dodajte štaub šećer, procijeđeni sok 1 limuna i sve dobro izmiksajte.
Okrenite pečene biskvitne kore naopako te po jednom dijelu rasporedite glazuru. Dok se još nije posušila glazura, odmah ih narežite na štangice pa tek onda namažite glazurom i drugu polovicu pa i nju narežite. Štangice najbolje ostavite preko noći da se dobro stisnu.