Recept: BOŽIĆNE ŠTANGLICE BAKE ANE, Sanja Tišma, Zagreb
Moja životna prijateljica Sanja, za sebe kaže da je poznata kao „ne“ kuharica, ali ima neke svoje fetiše..., a jedan od njih je kolač koji je radila njezina baka Ana, a kojeg u ovom obliku sigurno nigdje nećete naći. Recept potiče, kaže obiteljska legenda, od oca Augusta Šenoe, koji je bio biskupski slastičar, a u Sanjinu je obitelj došao preko njezine bake Ane – Slavonke koja je bila prava maherica u izradi kolača. Nakon bake, nitko ga do sada nije uspio napraviti „kako spada“ (nikome se tako dobro ne stisne glazura kao njoj), no moja Sanja je uporna… i sve bolja iz godine u godinu..., a štangice su u međuvremenu postale - legenda!
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Temperatura pećnice: 120C
Četvrtasti kalup promjera pećnice (obrnuta strana)
Tijesto:
- 4 cijela jaja (1 bjelanjak izdvojiti za glazuru)
- 1/2 kg brašna
- 25 dag grožđica (prethodno namočene u rumu)
- 25 dag sitno narezanih oraha
- 1 naprstak masti ili malo putra
- naribana korica pola limuna
- 20 dag štaub šećera
Bijela glazura:
- 1 bjelanjak
- 25 dag štaub šećera
- 1 sok od limuna
Zagrijte pećnicu na 120C. Pomiješajte 4 žumanjka i 3 bjelanjka s brašnom, namočenim grožđicama, narezanim orasima, malo masti, koricom limuna i štaub šećerom i miješajte (prvo u zdjeli, a zatim na stolu) dok ne dobijete glatko tijesto. Prema potrebi dodajte malo mlijeka. Tijesto odvojite na dva dijela i svaki razvaljajte na debljinu prsta u dvije trake širine 12 – 15 cm. Rukama stisnite tijesto sa strane da se ne raspada. Kalup okrenite na drugu, obrnutu stranu i posipajte s brašnom te na njega rasporedite biskvitne trake i pecite biskvit 30 minuta dok vrh ne pocrveni.
U međuvremenu napravite bijelu glazuru: umutite 1 bjelanjak, dodajte štaub šećer, procijeđeni sok 1 limuna i sve dobro izmiksajte.
Okrenite pečene biskvitne kore naopako te po jednom dijelu rasporedite glazuru. Dok se još nije posušila glazura, odmah ih narežite na štangice pa tek onda namažite glazurom i drugu polovicu pa i nju narežite. Štangice najbolje ostavite preko noći da se dobro stisnu.