Moj rižoto s mrkvom i curryjem

| Wine and dine |

Rižoto s mrkvom i curryjem
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Moj žuto-narančasti rižoto s mrkvom i curryjem

Ovo je jedan jako zanimljiv, atraktivan i ukusan rižoto, nezahtjevan, brzo gotov, a jeftin. Nikada ne pišem količinu nekog začina, jer je to zaista jako osobno. Začinima unosimo neke nove dimenzije u jelo, unosimo sebe, svoju ljubav i svoju kreativnost, svoj osjećaj za okus. Osobno mislim da začini ne smiju preuzeti okus glavnom jelu, samo ga smiju malo oplemenit - rekla bi kao make up na ženi. Moramo primijetiti njezinu istinsku ljepotu koju će šminka samo istaknuti i naglasiti, a ne da primijetimo sam make up. Isto je tako i s jelom... Zato budite oprezni sa začinima i uvijek probajte jelo. Ako nedostaje okusa, dodajte!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta

  • 35 dag riže
  • 1 luk (narezan na kolutiće)
  • 3 mlade mrkve
  • povrtni temeljac (ili voda + 1/2 povrtne kocke)
  • maslinovo ulje
  • kukurma
  • curry
  • naribani đumbir
  • mala kockica putra
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • sol
  • papar
  • peršin ili bosiljak

Izrežite luk na tanke kolute, a mrkvu s nožićem za guljenje narežite na tanke šnitice. Na maslinovom ulju podinstajte luk pa dodajte mrkvu. Dodajte rižu da zastakli pa pomalo podlijevajte s jušnim temeljcem stalno miješajući.  Dodajte sol, papar i začine (količina prema ukusu). Na kraju dodajte kockicu putra i dvije žlice parmezana te promiješajte.

Rižu možete i posebno skuhati u slanoj vodi (izvadite je 2 minute prije nego piše na uputstvu) pa je dodajte podinstanom luku i mrkvi, malo podlijte s temeljcem i završite kao u prethodnom receptu.