Moj žuto-narančasti rižoto s mrkvom i curryjem
Ovo je jedan jako zanimljiv, atraktivan i ukusan rižoto, nezahtjevan, brzo gotov, a jeftin. Nikada ne pišem količinu nekog začina, jer je to zaista jako osobno. Začinima unosimo neke nove dimenzije u jelo, unosimo sebe, svoju ljubav i svoju kreativnost, svoj osjećaj za okus. Osobno mislim da začini ne smiju preuzeti okus glavnom jelu, samo ga smiju malo oplemenit - rekla bi kao make up na ženi. Moramo primijetiti njezinu istinsku ljepotu koju će šminka samo istaknuti i naglasiti, a ne da primijetimo sam make up. Isto je tako i s jelom... Zato budite oprezni sa začinima i uvijek probajte jelo. Ako nedostaje okusa, dodajte!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta
- 35 dag riže
- 1 luk (narezan na kolutiće)
- 3 mlade mrkve
- povrtni temeljac (ili voda + 1/2 povrtne kocke)
- maslinovo ulje
- kukurma
- curry
- naribani đumbir
- mala kockica putra
- 2 žlice naribanog parmezana
- sol
- papar
- peršin ili bosiljak
Izrežite luk na tanke kolute, a mrkvu s nožićem za guljenje narežite na tanke šnitice. Na maslinovom ulju podinstajte luk pa dodajte mrkvu. Dodajte rižu da zastakli pa pomalo podlijevajte s jušnim temeljcem stalno miješajući. Dodajte sol, papar i začine (količina prema ukusu). Na kraju dodajte kockicu putra i dvije žlice parmezana te promiješajte.
Rižu možete i posebno skuhati u slanoj vodi (izvadite je 2 minute prije nego piše na uputstvu) pa je dodajte podinstanom luku i mrkvi, malo podlijte s temeljcem i završite kao u prethodnom receptu.