Savršen recept za ove jesenske dane - Rižoto s kremom od pečene buče i bademima
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 40 dag riže
- 1-2 glavice ljutike (luka)
- 20-ak dag pirea od pečene buče (kad je pečete u pećnici - začinite je solju, paprom, mediteranskim travama, medom i maslinovim uljem, 20-ak min, 180C)
- ½ dl bijelog vina
- 1 l vrućeg jušnog povrtnog temeljca
- naribana korica 1 nešpricanog limuna
- 5 dag mljevenih badema
- 1 žlica kurkume
- kockica putra (7 dag)
- 3-4 žlice Parmigiano Reggiano sira
- maslinovo ulje ili putar
- sol
- cayanski papar
- listići badema – za ukras
- grančica majčine dušice ili kadulje – za ukras
- 1-2 žlice kreme od buče – za ukras
Zagrijte pećnicu na 180C. Buču očistite (odstranite sjemenke i srčiku) i narežite na komade, posolite je, poparite, pospite mediteranskim travama, sa žlicom meda i zalijte maslinovim uljem te pecite 20-ak minuta. Ogulite je i izmiksajte štapnim mikserom u kremu.
Narežite ljutiku i podinstajte je na mješavini maslinovog ulja ili putra. Dodajte rižu i kratko je zastaklite pa zalijte bijelim vinom. Kad vino ispari zalijevajte s vrućim povrtnim temeljcem cijelo vrijeme miješajući rižoto. Posolite, popaprite, dodajte kurkumu i začine prema želji, koricu limuna pa umiješajte kremu od buče te pospite naribanim bademima. Zagasite rižoto pa brzo i žustro umiješajte kockicu putra i 4-5 žlica parmezana, poklopite na minutu, dvije i servirajte.
Pazite da je rižoto al dente, da mu je sredina malo tvrđa jer će rižoto do dolaska u tanjur još malo omekšati i upiti tekućinu.
Na tanjuru rižoto pospite listićima badema, ukrasite grančicom majčine dušice ili kadulje koje se izvrsno sljubljuju s bučom te servirajte uz parmezan.