Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 50 dag riže
- ½ kg očišćenih repova kozica
- 1 dl bijelog suhog vina
- Oko 1 l – 1,5 l jušnog – ribljeg temeljca (ili povrtnog) - vrućeg
- svježi bosiljak (istučen u mužaru)
- ružmarin (grančica)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2-3 žlice slatkog vrhnja – prema želji
- 1 mala glavica luka
- 3-4 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- 1 žličica kurkume
- 1 – 2 žlice passate (pasiranog paradajza)
- 1 – 2 žlice naribanog grana padana ili parmezana
- korica 1 nešpricanog limuna
- 1-2 žlice soka limuna
- maslinovo ulje
Napravite jušni temeljac i procijedite ga ili odmrznite već unaprijed spremljeni temeljac, neka proključa pa i dalje lagano kuha da bude vrući.
Na maslinovom ulju podinstajte luk pa dodajte češnjak i dodajte repove kozica, kratko promiješajte (20-30 sekundi) pa ih stavite uz rub, na jedan dio tave koji malo odmaknite od vatre. Na drugi dio tave dodajte rižu da zastakli minutu, dvije pa sve promiješajte i zalijte vinom. Kad vino ishlapi dodajte deci vrućeg jušnog temeljca pa postupno zalijevajte istim cijelo vrijeme miješajući rižoto.
Posolite, popaprite i dodajte mediteranske začine: bosiljak, ružmarin, nasitno nasjeckan peršin. Dodajte kurkumu, malo passate, sok i dio korice limuna i dalje zalijevajte jušnim temeljcem. Pred sam kraj da bi rižoto bio kremast i još ukusniji umiješajte kockicu putra i naribani sir, prema želji i žlicu, dvije vrhnja za kuhanje, ali ne morate. Još vrući rižoto servirajte na tanjur i pospite ostatkom naribane korice limuna te ukrasite bosiljkom.
Prema želji dodatno servirajte i parmezan ili grana padano.
Napomena: Ako niste dovoljno spretni, radije upotrijebite dvije tavice – na jednoj podinstajte luk i češnjak pa dodajte repove kozica, a na drugoj zastaklite rižu pa pomiješajte rižu s kozicama i dalje pripremajte prema receptu. Osobno uvijek koristim jednu veliku tavu na kojoj sve pripremam kako i stoji u receptu.
Što se tiče jušnog temeljca, uvijek kad kuham juhu, bilo govedsku (teleću), povrtnu ili riblju (ili od škampa), kuham veliki lonac juhe i obavezno dio temeljca zamrznem u plastičnu posudu, napišem datum i od čega je temeljac, tako da kada radim rižoto ili neko drugo jelo za koje treba temeljac, a radi uštede vremena, imam već gotov.