Tuširate li se ujutro ili navečer? Razlika će vas iznenaditi!

| Beauty |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

 Obično odabiremo vrijeme za tuširanje s obzirom na praktičnost (primjerice, kada znamo da nam se neće dati buditi ranije ujutro, tuširamo se večer prije) ili iz potrebe (kada znamo da nam ujutro slijedi trening u teretani, tuširat ćemo se tek nakon). Ali članak koji smo nedavno pročitali na Yahoo Healthu, dao nam je na razmišljanje trebamo li promijeniti strategiju.

Naime, u članku su mnogi stručnjaci raspravljali o tome je li za naše tijelo zdravije tuširanje ujutro ili navečer. I dok je jedan odabir bolji od drugog, odluka ipak ovisi samo o vama - vašoj kosi, koži, tijelu i načinu života. 

U nastavku donosimo tri pitanja čiji će vam odgovor otkriti trebate li se tuširati ujutro ili navečer!

JE LI VAŠA KOŽA SUHA ILI MASNA?

Ako imate masniju kožu, vrlo vjerojatno čistite lice ujutro bez obzira na to hoćete li se tuširati ili ne. Ali ne voli svatko prati lice dva puta na dan. Ako imate suhu kožu, skakanje pod vrući tuš ujutro moglo bi ozbiljno umanjiti vlagu i hidrataciju koja je ključna za vašu kožu. U tom slučaju možda bi bilo bolje da ujutro preskočite tuširanje i samo lagano očistite lice micelarnom otopinom. 

IMATE LI PROBLEMA S BUĐENJEM ILI SPAVANJEM?

Za neke, topli tuš na kraju dana je savršen izgovor za opuštanje i rješavanje stresa. Ali ne možemo zanemariti činjenicu da tuširanje ustvari budi vaš organizam, jer diže temperaturu vašeg tijela, u vrijeme kada bi se ona prirodno trebala spustiti, kako bi se tijelo pripremilo za san. Ako imate problema sa spavanjem, tuširanje navečer nikako ne pomaže vašoj nesanici. Ili s druge strane, ako vam je jako teško ujutro držati oči otvorenima, jutarnje tuširanje moglo bi vam u tome jako pomoći.

IMATE LI OSJEĆAJ DA STE PRLJAVI TIJEKOM DANA?

Ovo je prilično očito, ali ako na kraju dana dolazite doma s osjećajem prljavštine na tijelu, večernje tuširanje svakako je opcija za vas. Bilo da ste samo aktivni preko dana ili pak vaš posao uključuje rad oko djece, naravno da se želite osvježiti prije odlaska u krevet. No s druge strane, za neke je ključno započeti dan osjećajući se čistima pa će prije odabrati jutarnje tuširanje.