Koje signale šalju bubuljice na vašem licu ?

| Beauty |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

Dovoljno je grozno biti u onoj dobnoj skupini kada počinjemo opsesivno gledati na bore - i bez akni koje nam se miješaju u život! Možda ćete se iznenaditi kada vam otkrijemo kako, bez obzira na učestalo mišljenje kako akne nastaju zbog stresa ili hormonalnog poremećaja, to nije uvijek tako.

U stvari, sudeći prema mišljenju nekih dermatologa - mjesto gdje vam izbijaju bubuljice i akne govori dosta toga o vašem zdravlju i onome što se događa u vašem tijelu. Štoviše, jedna od modernih dermatoloških tehnika je i "mapiranje lice". Metoda koja je usvojena iz antičke kineske medicine fokusira se na različita mjesta vašeg lica i prema lokaciji akni ili upala, dermatolozi određuju koji je uzrok njihova nastajanja.

U nastavku pročitajte što vam tijelo govori položaj akni na vašem licu...

Čelo

Postoji velik broj mogućih uzroka bubuljica na čelu: probavni problemi, problemi s tankim crijevom ili jetrom, visoka razina stresa, nepravilan ciklus spavanja, loša prehrana ili čak reakcije na proizvode za kosu. Kako biste se borili protiv akni na području čela spavajte barem 7 sati na dan, pazite na prehranu i konzumirajte dovoljnu količinu vode kako biste se riješili toksina iz tijela.

Sljepoočnice/Obrve/Između obrva

Akne u području oko očiju mogu nastati zbog loše cirkulacije, problema s mjehurom ili prehrane koja sadrži puno masne, procesuirane hrane i alkohola. 

Nos

Akne oko nosa nastaju zbog loše prehrane, zatvora, nadutosti, loše krvne cirkulacije ili lošeg probavaljanja hrane. Vitamin B, manje začinjena hrana i masiranje područja oko nosa mogu ublažiti akne na ovom području.

Obrazi

Bubuljice na obrazima najčešće nastaju zbog problema s plućima ili jetrom, stresa, problema sa želucem, prljavog telefona ili mobitela, prljavih jastučnica ili inficiranih četkica za šminku. Jako je bitno održavati kožu čistom svakoga dana, pogotovo ako živite u zagađenom okolišu. 

Područje oko usta i usana

Uzrok akni na ovom području najčešće je zatvor ili loša probava, veliki unos ljute, začinjene i pržene hrane ili kao reakcija na određenu pastu za zube. Svakako povećajte unos voća, povrća i vlakana u svoju prehranu. 

Brada

Akne na ovom području mogu biti uzrokovane hormonalnim ili ginekološkim problemima, lošim radom bubrega ili loša reakcija na pastu za zube. Također, izbjegavajte prečesto doticanje brade prljavim rukama.

Uši

Uši su usko povezane s bubrezima. Ako bubrezi pravilno ne funkcioniraju ili ne dobivaju dovoljno nutrijenta tj. vode, veliki i uporni prištići mogu nastati na područjima ušiju. Kako biste ih spriječili konzumirajte puno vode, a izbjegavajte kofein i sol.