Wall.hr preporuka by Čitaj knjigu: Zato što te volim - Guillaume Musso

| Art |

Čitaj knjigu by Alis Pečarić Marić

Alis Pečarić Marić, autorica je popularnog bloga o knjigama 'Čitaj knjigu' te poznata udomiteljica knjiga. Ima faze čitanja publicistike, dramske literature i filozofije, a kaže kako ne prođe niti jedan dan da ne uđe u knjižaru ili knjižnicu. Obožava miris knjiga, voli ih dodirivati, uživa u lijepim mjestima za čitanje, udobnim foteljama, te mekom i mirisnom krevetu gdje može opušteno čitati . Osobito voli – knjige preporučivati.

Osim na svom ranije spomenutom blogu, isto rado čini i na Wall.hr-u.

Alis Pečarić Marić

Od danas za Wall.hr preporuke knjiga donosi udomiteljica knjiga Alis Pečarić Marić koja stoji iza izrazito popularnog bloga Čitaj knjigu, a koja će vas uvoditi u čaroban svijet književnosti i pričau kojima je i sama uživala čitajući.  Danas vam preporuča knjigu "Zato što te volim" autora Guillaume Mussoa. 

Ovo je sedmi roman Guillaume Mussoa koji sam pročitala u posljednje dvije godine i kao svaki do sada i ovaj me je oduševio. Moglo bi se reći da sam se "navukla" na Mussoa kao, uostalom, i milijuni čitatelja diljem svijeta.

Po naslovu i koricama rekli bismo da se radi o slatkorječivom ljubavnom romanu, ali riječ je o napetom trileru o nestaloj djevojčici s elementima duhovnog i iscjeljujućeg kako to Musso najbolje zna. 

Koliko boli može podnijeti  ljubav? Koliko prošli događaji mogu utjecati na sadašnji život? 

Sretan brak violinistice Nicole i psihologa Marka razara misteriozni nestanak njihove petogodišnje kćeri Layle. Istovremeno očajna petnaestogodišnja Evie nabasa na psihologa i liječnika Connora, a kćer američkog milijardera, Alyson Harrison ponaša se vrlo hirovito i ne želi više živjeti. Tri različite sudbine počinju se ispreplitati. Svaka od njih je podjednako teška na svoj način. Sve njih zajedno spaja sudbina, toliko omiljena Mussova poveznica.

Mark je nakon nestanka kćerkice također nestao. Prevelika tuga i bol su ga smlavili. Napustio je Nicole, poslovnog partnera Connora i svoj uspješan i lijep život te završio s beskućnicima u nepreglednim podzemnim hodnicima New Yorka. Za njega nema više života jer neprestano razmišlja što se dogodilo s njegovom  Laylom. Nestala je jednog proljetnog dana u trgovačkom centru u Los Angelesu. Za to prvenstveno okrivljuje Nicole jer je njena ideja bila povesti Laylu na to mjesto. Istražitelji nikada nisu pronašli nikakav trag. Mark je siguran da je Layla živa i da će se svaki čas vratiti. Ta ga silna nada jedino i drži na životu. Nakon pet godina Layla se iznenada pojavljuje. Na istom mjestu gdje je i nestala. Živa je, ali iz nekog nepoznatog razloga, ne progovara. Mark ide po nju u Los Angeles, dok se Nicole čudno ponaša. Svi su sretni zbog njenog povratka,  ali javljaju se i neizbježna pitanja: gdje je Layla provela svo to vrijeme? S kim? Ali prije svega, zašto se vratila?

Pod kojim okolnostima i u kakvoj je vezi Layla s Evie, Connorom i Alyson istražite sami i uživajte u čitanju jer rasplet svih događanja nećete tako brzo zaboraviti.

Ovo je dirljiva priča o ljubavi, praštanju, prijateljstvu i gubitku koja itekako potiče na razmišljanje. Kroz cijelu knjigu se provlači pitanje je li osveta potrebna i što ona čovjeku donosi. Osvetu mnogi smatraju najsigurnijim načinom da se ostvari pravda, ali pravo lice osvete sasvim je drugačije. Onaj koji smjera osvetu čini zlo samom sebi, jer postaje zao. Glavni pokretač života i smisao našeg postojanja je isključivo LJUBAV. Musso to svakom svojom  knjigom itekako želi osvijestiti.

I za kraj jedna poruka autora : “Da biste sačuvali iznenađenje, ne otkrivajte vašim prijateljima kraj romana.”

Mussoovi  romani su do sada prodani u više od 20 milijuna primjeraka i prevedeni na 40-tak jezika, a za sve romane otkupljena su i filmska prava. Osim toga, romani Guillaume Mussoa po prodaji su daleko nadmašili djela poznatih francuskih pisca kao što su Mark Levy, Amelie Nothomb, Ana Gavalda, Daniel Pennac....

Guillaume Musso  rođen je 1974. godine na Antibima, po zanimanju je profesor ekonomije, a od malih nogu bio je opčinjen književnošću i filmom. Poslije završene srednje škole, Musso s 19 godina odlazi u SAD. Proveo je nekoliko mjeseci u New Yorku, zarađujući kao prodavač sladoleda da bi, po povratku u Francusku, kao student počeo pisati. Danas je jedan od najčitanijih pisaca na svijetu.

Njegovom pisanju prethodilo je veliko čitalačko iskustvo. O tom periodu Musso kaže: „Moj entuzijazam za romanima vraća me u moje doba desetogodišnjaka. Iako je moja majka bila knjižničarka , knjige su me do tada uvijek živcirale. Da budem iskren, nisam volio ni strip! I onda, odjednom, pročitao sam knjigu koja me je uzbudila - „Orkanske visove“ od Emily Bronte. Od tada, proveo sam mnoga ljeta čitajući u uglu biblioteke umjesto da idem na plažu! U adolescenciji, nisam se plašio niti ustručavao maratonskih čitanja. Sjećam se da sam sjedio kao okovan čitajući „Rat i mir“, „Anu Karenjinu“, „Sentimentalni odgoj “, „Madam Bovary“...