Što čitati ovo proljeće?

| Art |

Čitaj knjigu by Alis Pečarić Marić

Alis Pečarić Marić, autorica je popularnog bloga o knjigama 'Čitaj knjigu' te poznata udomiteljica knjiga. Ima faze čitanja publicistike, dramske literature i filozofije, a kaže kako ne prođe niti jedan dan da ne uđe u knjižaru ili knjižnicu. Obožava miris knjiga, voli ih dodirivati, uživa u lijepim mjestima za čitanje, udobnim foteljama, te mekom i mirisnom krevetu gdje može opušteno čitati . Osobito voli – knjige preporučivati.

Osim na svom ranije spomenutom blogu, isto rado čini i na Wall.hr-u.


Alis Pečarić Marić

Ah, proljeće... Temperature rastu i nema ništa bolje od ponovnog čitanja u prirodi, na balkonu ili terasi nekog omiljenog kafića. Osim ako vas naravno ne iznenadi proljetna kiša, a u tom slučaju nema ništa bolje od ušuškavanja pod dekicom uz dobru knjigu. Prilika za pravi „hygge“ osjećaj.

Kao i čitanje, proljeće za mene predstavlja svojevrsno buđenje te sa zadovoljstvom spajam ta dva događaja. Predlažem vam deset prekrasnih knjiga. Svaka od njih će vas oplemeniti, naučiti nečemu novome, potvrditi da ste na dobrom putu.....

1. „Hygge“ – Meik Wiking (Mozaik) 

Alis Pečarić Marić, Hygge

Svojevrsni priručnik koji nam servira danski recept za sretan način života. Od najsretnije nacije na svijetu to je poželjno usvojiti. Ova knjiga ima prekrasnu naslovnicu, obiluje toplim i privlačnim fotkama različitih hygge ugođaja, uči nas „umijeću stvaranja intimnosti“, „ugodnog stanja duše“ uz topli kakao, svjetlost mirisne svijeće te nas podsjeća na važnost ključnih stvari kao što su zajedništvo, relaksacija i uživanje u životu. Ja je doživljavam kao „Malu enciklopedija hyggea".

 2. „Sve što želim da budem“ - Mindy Mejia (Znanje)

Alis pečarić Marić, Sve što želiš da budem

Napetica koju sam već duže vrijeme priželjkivala. Triler na način kako to rade Gillian Flynn i Paula Hawkins (Nestala i Djevojka u vlaku), ali prepoznatljivog stila.

„On je nju ubio nožem! Ona je njega ubila grizdodušjem, opsesijom i žudnjom. „ Tko je i zašto ubio prelijepu tinejdžericu Hattie? Je li to okorijeli ubojica ili psihopat ili je ipak, osoba koja je odmah osjetila grižnju savjesti? Fenomenalan psihološki triler kojeg ne možete ispustiti iz ruku.

3.7 tajni uspjeha“ – Dr. Kenan Crnkić (Fokus na hit)

Alis pečarić Marić, 7 tajnih uspjeha

I druga knjiga autora „Pazi kojeg vuka hraniš“ -  „7 tajni uspjeha“ kao i prva, u kratko je vrijeme postala bestseler u Hrvatskoj. Radi se o svojevrsnoj knjizi za samopomoć koja obiluje vrhunskim savjetima za uspješan život. Knjiga je kratka, ali puna korisnih i praktičnih smjernica koje vam mogu promijeniti život – na vama je samo da ih slijedite i uživate u rezultatima, pri tome ćete se i zabaviti poučnim pričama i citatima.

 4. Superjunakinje – Lea Brezar

Superjunakinje
Superjunakinje

Ova odlična i najnovija „domaćica“  pruža nadu, daje rješenja i puna je pozitive. Kao i sve Leine knjige do sada – „Oda godinama“, „Izvan okvira“ i  „Da, i?“

U Leinom romanu riječ je o četiri obične, ali istovremeno osebujne žene koje su se našle u velikim problemima i svaka od njih na životnim prekretnicama. Sve četiri su izgubile nadzor nad svojim životima. Za svoje „demone“ okrivljuju druge. Na početku im je zajedničko to što su se sve, odjednom, zatekle u psihijatrijskoj ustanovi Jankomir, na rubu Zagreba kako bi uz pomoć medicine i terapijske zajednice pokušale zaliječiti svoje „otvorene rane“. Ova knjiga nije tmurna, negativna ili beznandna. Sasvim suprotno! Pozitivna je, crnohumorna i puna motivacije. Takva je i autorica, Lea sama.

5. „Ciganin, ali najljepši – Kristian Novak (Oceanmore)

Alis Pečarić Marić, Cigain

Ovaj fantastičan roman vas odmah obuzme i osvoji. Ima tu svega. Poput jednog velikog lonca punog priča, života, smrti i ljubavi, a koji je začinjen dobrom dozom straha. Paralelno pratimo četiri životne priče. Jednu priča četrdestogodišnja Milena koja se, razočarana i ponižena, nakon petnaest godina vraća u međimursko rodno selo Sabolščak, bratu i japici u trošnu rodnu kuću.
Drugu priču priča irački Kurd, izbjeglica Nazat iz Mosula koji tisuće kilometara i preko dva kontinenta, bježi iz ratnog Iraka kroz Tursku, Grčku i Srbiju prema Francuskoj. Tamo ga navodno čeka posao i mir. Na tom putu upoznaje prijatelja, opasno ludog Azada, koji mu postaje kao brat, ali gubi sebe dok mu od straha nestaje slika mjesta odakle je pošao kao i slika mjesta kamo je krenuo. 

Treću priču pripovjeda mladi policajac Plančić iz Zagreba kojeg protivno njegovoj volji šalju na zadatak u Međimurje. Jer, dogodio se zločin.Četvrta priča, ujedno i glavna,  o mladom je Ciganinu koji se želi riješiti stigme, odbačenosti, retardirane majke i siromaštva. A sve je počelo ljubavlju koju je od početka pratio strah jer Milena je završila u krevetu s mladim i ljepuškastim Romom Sandijem.
 
6. Sjećanja šume – Damir Karakaš (Sandorf)

Alis Pečarić Marić, Sjećanje šume

Moja prva misao nakon čitanja ove fenomenalne „domaćice“ je bila „I Hrvatska ima svog Knausgaarda“.
„Sjećanje šume“ sam pročitala u jednom dahu. To je knjiga sjećanja na jedno djetinjstvo i dječačko odrastanje u surovoj Lici. Knjiga je podijeljena na kratke priče u kojima prevladava iskrenost, duhovitost i jednostavnost. Iz svakog retka izvire silna žudnja i glad za roditeljskom ljubavlju i pohvalom protkana strahom od „neimenovane“ dječakove bolesti.
 
Nevjerojatna vještina pripovijedanja kroz kratke i jezgrovite rečenice koje vas začas odvedu u te 1970-te i 1980-te godine kad je pisac bio tek plahi dječak koji pohađa osnovnu školu u zabitom selu Like,  gdje je obitavalo više divljih životinja nego li ljudi. Obitelj čine strogi otac, bojažljiva majka, pomalo dosadna mlađa sestra, baka i djed koji poboljevaju i umiru te dječakovi prijatelji. Djetinjstvo mu je bilo obilježeno usamljenošću, bolešću te ponajviše strogim i hladnim ocem kojeg su se svi bojali. Dani su im obilježeni teškim fizičkim poslovima. Nježnosti, poljubaca i dodira nije bilo. Samo u svojim snovima „lički dječak“ dobiva pohvale oca i postaje junak kad ubije medvjeda. Poglavlja su mali zaokruženi doživljaji koji nose nostalgične ili duhovite naslove.
 
7. „Moja borba, treća knjiga“ – Karl Ove Knausgaard (Oceanmore)

Moja borba, treća knjiga
Moja borba, treća knjiga

Proljeće vam ne smije proći bez genijalnog Knausgaarda. Treći dio autobiografskog maratona norveške književne zvijezde posvećen je njegovom djetinjstvu i pisan je, za razliku od prva dva dijela, kronološki. Karl Ove precizno secira svoje djetinjstvo od šeste do trinaeste godine i osvjetljava nam put kad je život sinonim za otkrivanje svijeta, spoznaju straha i upoznavanje čuđenja. Opisuje nam svijet u kojem odrasli i djeca vode paralelne živote koji se rijetko isprepliću. Dirljivo je kako Karl opisuje uloge majke i oca. Zajedno su ih odgajali iako on to nikad nije tako doživljavao.

Ono što je obilježilo njegovo djetinjstvo je smrtni strah spram oca, uvijek i u bilo koje doba. Čak sam i ja kao čitateljica osjećala taj strah. I ja sam se bojala scena kada će se pojaviti “taj naočiti otac”. Za majku ima samo riječi hvale, ali i maglovita sjećanja. Sve ono što majke rade za svoje sinove je  Karl Oveova majka radila za svoje dječake. Uvijek je bila prisutna iako se Karl toga jedva sjeća. Njezinu prisutnost i ljubav je zasjenila očeva strogoća, hladnoća i nepravda. Ipak majka je ta koja je spasila Karl Ovea, jer da nije bilo nje, kako on tvrdi, prije ili poslije on bi samom sebi oduzeo život, na ovaj ili onaj način.
Jedva čekam četvrtu knjigu Moja borba.
 
8. „U tišini“ – Jem Lester (Znanje)

Alis pečarić Marić, U tišini

Knjiga “U tišini” me je baš rascmizdrila. Radi se jako dirljivoj, brutalno iskrenoj i šokantnoj priči o tri generacije unutar jedne obitelji. Otac autističnog sina priča u prvom licu o svojoj disfunkcionalnoj obitelji koja se raspada. Kasnije saznajemo da se na sličan način raspala i njegova obitelj kada je njemu bilo deset godina. Ben i Emma su još kao mladi i zaljubljeni par dobili sina Jonaha. Sve je bilo idilično dok nisu saznali da Jonah ima težak oblik autizma i da će njegov razvoj biti u sve većem zaostatku. Jonah s deset godina još uvijek ima pelene, ne može kontrolirati svoje agresivne ispade kada nije sve unutar njegovih rutina  i ne može pratiti normalnu nastavu. Njegovi roditelji su na rubu snaga i u potrazi su za specijalnom ustanovom koja bi Jonahu mogla pružiti najbolju skrb, a njih istovremeno rasteretiti. Dotle javne službe misle da je za Jonaha najbolje da ostane u svojoj obitelji. Ubrzo sve kreće nizbrdo. U jednom trenutku Benu se ruši cijeli svijet jer odgovornost mu nikada nije bila jača strana. Čak izgovara rečenicu zbog koje se odmah kaje: ”Volim te Jonah, ali ponekad poželim da se nisi rodio.”
 
Jem Lester progovara o problemima mlade obitelji koja se našla pred nepremostivim teškoćama i izazovima na brutalno iskren način. Njegovo pisanje me podsjeća na ono Karl Ove Knausgaarda. Jem potpuno razotkriva initimu jedne obitelji bez izbjegavanja opisa kriznih situacija kojih iz dana u dan ima sve više. Benov alkoholizam sigurno nije dobar odgovor na probleme. Očev rak koji se proširio po cijelom tijelu dodatno otežava Benove krizne trenutke.
 
Kada čitam ovakve knjige osvještavam koliko je moj život lijep i lagodan. Odmah osjećam zahvalnost i poniznost.
 
9. „Sisi“ – Allison Pataki (Lumen)

Alis Pečarić Marić, Sisi

 Najljepša i najtužnija kraljica i carica svijeta nas vodi u svijet raskoši, prosperiteta, prevrata, intriga, umjetnosti, ljubavi i mržnje. Knjiga koju ne možete ispustiti iz ruku. Na trenutke mi se činilo kao da je Sisi pored mene. Kao da mi želi još toliko toga ispričati. Zato sam valjda i bila toliko oduševljena nedavnim posjetom Beču gdje sam isključivo obilazila mjesta gdje se i ona najviše zadržavala. Nakon čitanja ove knjige želite još detalja i priča. Na trenutke sam željela  biti Sisi, a onda sam se  brzo otrijeznila i shvatila koliku slobodu življenja uživam.
 
Potpuno zanosna priča o stvarnom životu plemstva koje je prije 150 godina vladalo Europom, i našim dijelom svijeta. Jer Sisi je naučila hrvatski i bila i hrvatska kraljica. Fascinira i činjenica da je ova odlična romansirana biografija o najljepšoj vladarici ikada – Elizabeti od Austrije, od milja zvanom Sisi, nastala na temelju stvarnih događaja i činjenica. Kroz zavodljiv opis Sisi, ali i njenog zanimljivog i bogatog života, autorica Allison Pataki vodi nas kroz zanimljive povijesne događaje koje nikoga, do dana današnjeg nisu ostavile ravnodušnima, poput (samo)ubojstva prijestolonasljednika Rudolfa (“afera Mayerling”) i sloma Sisinog bratića, ludog  kralja Ludwiga II kojeg su našli utopljenog u jezeru na njegovom predivnom imanju, dok je njegov liječnik bio zatučen i utopljen pored njega. Obje se nasilne smrti i danas pokušavaju rasvijetliti i više-manje je jasno da su i Rudolphova smrt s Marie von Vetserom u lovačkom dvorcu Mayerling i Ludwigovo utapljanje nerazjašnjena ubojstva i događaji s puno prije „odigranim“ razlozima.

Kad čitate knjigu o ženi koja je imala, barem nama tako izgleda, sve – ljepotu, moć, utjecaj, bogatstvo i privilegije, ženu koja nije brinula o svakodnevnim problemima a opet, imala je toliko muka, morate se zapitati biste li se zaista voljeli roditi kao princeza?
 
10. Opasna ljubav – Colleen Hoover (Neptun)

Opasna ljubav
Opasna ljubav

Osjećajan, erotičan i zabavan ljubić. Kada dvadesettrogodišnja Tate, medicinska sestra,  dolazi na studij u San Francisco useljava se u stan svoga brata Cobrina i  istu večer naleti na mladog seksi pilota i bratovog prijatelja, Milesa Archera. Miles je samozatajan, rijetko ima osmijeh na licu i kao da ga nešto strašno tišti. Tate misli da je Miles nevjerojatno atraktivan muškarac i već pri njihovom drugom susretu noge joj klecaju a leptirići lete od samog pogleda na njega. Miles ubrzo priznaje Tate da je zadnji put poljubio i pomazio ženu prije šest godina.

Colleen Hoover zaista posjeduje veliki talent pripovijedanja naoko običnih životnih priča na posebno strastven i zanimljiv način. Knjiga vas obuzme. Opipljiva „kemija“ između Tate i Milesa je toliko jaka da vas zaista tijekom čitanja prolaze srsi. Posebno mi se sviđa s koliko umješnosti Hooverica opisuje čin ljubljenja i snagu poljubaca. Nema vulgarnosti ni pretjerivanja. Hooverica jednostavno ima mjeru.
 
11. Svitanja u Jeninu, Susan Abulhawa 

Svitanja u Jeninu raskošna je saga o nekoliko generacija palestinske obitelji Abulheja. Prisiljeni napustiti svoje selo Ein Hod zbog novoosnovane države Izrael 1948. godine, obitelj Abulheja odlazi u izbjeglički kamp u Jeninu. Roman prati život obitelji tijekom pola stoljeća nasilne povijesti. Između gubitka i straha, mržnje i boli, dok su njihovi platneni šatori zamijenjeni nešto čvršćim i trajnijim nastambama, obitelji živi u vječnoj nadi i iščekivanju povratka svojem domu.

Priču nam pripovijeda Amal, unuka seoskog starješine, pametna i osjećajna djevojčica koja uspijeva otići iz izbjegličkog logora, ali se vraća natrag nakon mnogo godina te se nanovo povezuje sa svojim korijenima. Maštovitim i poetskim jezikom Amal raspliće povijest svoje obitelji: svojeg djeda i bake, oca i majke te svoja dva brata, od kojih je jedan otet kao novorođenče da bi postao Židovom. Među svim tim isprepletenim pričama iz prošlosti i sadašnjosti, Amal nam iznosi i vlastitu priču o ljubavi i gubitku, o djetinjstvu, braku i majčinstvu, te o vlastitoj potrebi da svoju priču podijeli sa kćerkom kako bi trajno sačuvala uspomenu na ljubav svog života.

Smješten u jedan od najkompleksnijih svjetskih političkih sukoba 20. stoljeća, roman Svitanja u Jeninu je prvenstveno dirljiva ljudska priča te priča o povijesti, identitetu, prijateljstvu, ljubavi, terorizmu, predaji, hrabrosti i nadi.