Čitaj knjigu: Što čitati ovog proljeća?

| Art |

Čitaj knjigu by Alis Pečarić Marić

Alis Pečarić Marić, autorica je popularnog bloga o knjigama 'Čitaj knjigu' te poznata udomiteljica knjiga. Ima faze čitanja publicistike, dramske literature i filozofije, a kaže kako ne prođe niti jedan dan da ne uđe u knjižaru ili knjižnicu. Obožava miris knjiga, voli ih dodirivati, uživa u lijepim mjestima za čitanje, udobnim foteljama, te mekom i mirisnom krevetu gdje može opušteno čitati . Osobito voli – knjige preporučivati.

Osim na svom ranije spomenutom blogu, isto rado čini i na Wall.hr-u.

Stiže nam proljeće, a s njim i hrpa novih zanimljivih naslova za čitanje. Tražimo knjige koji se čitaju bez daha i koje nas nadahnjuju, bude u nama potrebu za promjenom i novim počecima. Priroda se budi, probudimo se i mi.

Iz toplih soba i kutaka pomalo se selimo na balkone, terase i u parkove. Čitanja vani će svakim danom biti sve više. Dobra knjiga je kao putovanje u drugi svijet. Zato što vas želimo poslati na što dalja i uzbudljivija putovanja predstavljamo vam šest najboljih knjiga ovog proljeća.

aLIS mARIĆ, AUTORICA BLOGA
Alis Marić, autorica bloga Čitaj knjigu

"Čitaj knjigu" vam predlaže sljedeće:

Lažljivci
Lažljivci
  1. Lažljivci – Emily Lockhart (Izdavač: Mozaik)

Dobra priča koja otkriva mnoge tajne i laži bogate i otmjene obitelji Sinclair. Na prvi pogled Sinclaireovi su lijepi, pametni i ugledni. Za takve obitelji često govorimo da su savršene. Voze se u skupim automobilima, imaju privatna imanja, otoke i jahte. Zanima nas i fascinira svo to njihovo vanjsko blještavilo. Za ono nutarnje ni ne marimo. Ali, kad se dublje zagrebe u njihove odnose, nema tu ni mnogo iskrenosti, ni lojalnosti, ni ljubavi. Uglavnom su svi zainteresirani samo za nasljedstvo. Bratski i sestrinski odnosi su zatrovani pa tako prevladava egoizam, zavist i pohlepa.

Najstarija od Sinclairovih unuka, Cadence priča nam šokantnu i jezovitu obiteljsku priču u prvom licu. Obitelj je svako ljeto provodila na privatnom otoku Beachwood Island. Djed i baka, Harris i Tipper Sinclair imali su tri kćeri od kojih ni jedna nije bila u sretnoj vezi. Ostavljene, rastavljene imale su zajedno sedmero djece; tako Sinclaireovi imaju unučad: Cadence, Johnnyja, Willa, Miren, Liberty, Taft i Bonnie. Ljeta koja su djeca provodila na otoku bila su puna igara, slobode, opuštenosti i zabave. Pitanje je – jesu li to zaista bila tako bezbrižna ta ljeta? Ili su odrasli utjecali na njihovu povezanost?

Puno laži koje vode do istine. A istina je jako bolna.

Mala pariška knjižara
Mala pariška knjižara
  1. Mala pariška knjižara (izdavač: Mozaik)

Uz pregršt lijepih misli „Mala pariška knjižara“ je knjiga koja će vas veseliti jer ćete je s uživanjem čitati, knjiga uz koju nećete plakati niti se rastužiti, ali ćete se ponekad zamisliti. Jer ova je knjiga pravi kolačić ali kad ga zagrizete, ma kako lijep on bio, osjetit ćete i punoću okusa, mirise Provanse i rijeke, sjetit ćete se djetinjstva, mladosti, nekih ljubavi koje su vam iscurile, nestale i zamisliti… jeste li hrabri? Dovoljno hrabri da prekinete svoje konopce drže li oni vaš brod i imate li neriješene stvari iz prošlosti.

Neke knjige su doživotni suputnici, neke nam samo protrče kroz čitalački život, neke nam postaju prijatelji u koje se možemo omotati kao najdražom dekom, a neke će baš izliječiti naš „zimski blues.“ Nina George napisala je knjigu u vrijeme kad je privatno bila – tužna. „Perdu se pojavio u vrijeme kad mi se život raspukao. Moj otac je umro i nešto je uništilo moj život. U dubini je ovo priča o tome koliko mi nedostaje otac, ali nisa to tako željela napisati već sa iskazala sve moje, najdublje osjećaje…“ Ta iskrenost nas je zapravo i osvojila. Knjiga Nine George daleko je od remek-djela, ali je ugodno štivo, lijepa knjiga o knjižaru.

Češljugar
Češljugar
  1. Češljugar – Donna Tartt (izdavač: Algoritam)

Kažu da je ovo jedan od najvažnijih romana desetljeća. Slažem se. Meni je to knjiga 2016. (čitalačke) godine.

„Češljugar“ je vrlo napeti roman pun obrata i šokantnih scena koji se na kraju pretvara u pravi triler. Pazite, stvara ovisnost. Priču nam priča Theo u prvom licu, kao monolog. Tempo je na trenutke usporen ali Donna Tartt voli neke momente dočarati slikovito i do posljednjeg detalja po čemu je već poznata. Knjiga vrvi i dirljivim trenucima – i u tome je Donna pravi majstor. Emocije poput tuge, straha, očaja, panike jednostavno osjećate. Trbuh vam reagira.

„Češljugar“ je roman o odrastanju i sazrijevanju jednog dječaka kojeg život nije mazio. Pitala sam se stalno bi li Theo bio drugačiji i bolji da mu sve to nije dogodilo? Što ga je to napravilo nesposobnim za najosnovnije ljudske odnose? Možda post traumatski sindrom nakon gubitka voljene majke? Neuravnoteženi otac alkoholičar kojemu je jedno piće previše a tisuću nedovojno i koji je uz to probisvijet koji za Thea nije nikada mario? Hladna i suzdržana gospođa Barbour? Boris koji ga je uvukao u svijet droga i ovisnosti? Neispunjena ljubav i zaljubljenost u crvenokosu djevojčicu iz muzeja, Pippu? Površna i varljiva Kitsey Barbour? Ili je za sve odgovoran isključivo sam Theo?

Po meni je ovo Donnina najveća uspješnica do sada koja nam priča o gubitku, preživljavanju, ulozi sudbine i odgovornosti za vlastiti život, ovo je inteligentno napisan roman koji dira u srce i dušu. Istovremeno, odgovara na pitanje kako se ljudska bića s neprestanom tugom bore za život i opstanak. Naravno da me fascinira i Donnina vještina da pripovjeda kao Theo, da je prvo dječak koji ostaje bez majke i svake vrste ljubavi i nježnosti, pa mladić koji nikada nema nikakvo čvrsto uporište ni sigurnost, i na kraju mladi muškarac koji ni sa ženama nema previše sreće. Treba se moći tako dobro transformirati u muško i trebalo je ovu priču ispričati u prvom licu – muškarca.

Volite li romane pune lukavih zapažanja zapakiranih u uzbudljivu priču, onda je ovo knjiga za vas. Zbog svoje duljine i složenosti, moram napomenuti da ovo nije jednostavna knjiga. No, još je uvijek jednostavna za čitanje. Književno djelo, od kojih će svatko od nas izvući drugačije iskustvo. Ja jesam. I baš sam zadovoljna.

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život
Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život
  1. Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život – Marie Kondo (izdavač: Mozaik)

Obožavam knjige ovakve tematike. Ovo je pravi self –help čije savjete čim primijenite daju rezultate. Čitanje i primjena ove knjige je kao stvorena za proljeće. Tada je idealno vrijeme za pročistiti naše domove, ormare, ladice a time i naše umove i naša tijela. Pospremanje je dijalog sa sobom. Cijela svrha bacanja i čuvanja stvari je – biti sretan.

Kraljica urednosti, Japanka Marie Kondo rođena je s talentom za pospremanje i organizaciju prostora. Kaže da joj je ta vještina u genima. Još dok je bila djevojčica pospremala je svoju sobu, pronalazila svakakva pametna riješenja kako se riješiti viška stvari i kako ono, što čovjeku najviše treba u stanu, što bolje pohraniti. Bila je srednje dijete od troje djece u obitelji i misli da je to utjecalo na njenu urednost. Na taj način je željela privući pažnju i ljubav svojih roditelja koji su bili prezaposleni poslom i obitelji. U jednom trenutku života (s petnaest godina) doslovno je postala „stroj za uništavanje smeća“.

Marie kaže da je do sada, zajedno sa svojim klijentima, sveukupno izbacila oko 30 000 vreća viška stvari i otpada iz raznih stambenih prostora. Impresivna brojka! Marie nije spremačica, ona ne baca, ne sprema niti daje nalog da se nešto baci. To njeni klijenti moraju učiniti sami. Marie je ta koja nauči ljude kako da budu uredniji, kako da donesu što bržu odluku o izbacivanju viška stvari iz prostora u kojima žive. Nudi im učinkovitu metodu pospremanja koja se temelji na tome da treba zadržati samo one stvari koje bude radost u našim srcima. Upotrijebite li pravilno njenu metodu, odnosno najprije se riješite nepotrebnih stvari pa onda kompletno organizirate prostor i to u jednom valu, autorica tvrdi da više nikada nećete imati problema s neredom, a nestat će i svako nezadovoljstvo.

Polaznici njenih tečajeva veoma se iznenade kada im pokaže „prije i poslije“ fotografije njihovih domova.

Evo nekoliko njenih najosnovnijih savjeta:

– vizualizirajte život bez nereda

– sredite sve odjednom, i to odmah

– počnite od lakšeg

– najprije bacite, a potom spremite

– svakoj stvari odredite njeno mjesto

– težite krajnjoj jednostavnost u pohranjivanju stvari

– spremišta nemojte raštrkati

– nikada ne gomilajte stvari, okomito slaganje je ključno

– knjige koje još niste pročitali vjerojatno ni nećete i trebate ih se riješiti

– najbolji način spremanja torbe je druga torba

– za pohranjivanje stvari su najbolje kutije za cipele – besplatne su, lijepe i praktične.

Ono što je još karakteristično za Marie je da se ona svakodnevno zahvaljuje stvarima koje je okružuju.

Dobra djevojka
Dobra djevojka
  1. Dobra djevojka – Mary Kubica (Izdavač: Mozaik)

Još jedan triler kojem bismo mogli dodati podnaslov: „Ništa nije kako se čini.“ Obiteljske tajne razotkrivaju se Miinim nestankom.

Mlada učiteljica Mia Dennett netragom nestaje. Posljednji su je put vidjeli navečer, u jednom baru iz kojeg je otišla s nepoznatim muškarcem. Miin otac je ugledni i bogati čikaški sudac James Dennett kojeg mnogi smatraju uobraženim i arogantnim likom. Tako se i ponaša kad Miu proglase nestalom: kao da ga nije briga, kao da misli da je Mia planirano nestala samo da bi ih uzrujala i dokazala neke stvari. Malo pomalo saznajemo tajne ove „ugledne“ i prljavo bogate obitelji.

Je li Mia pobjegla, je li oteta, silovana ili ubijena? Da nije ubijena saznajemo (s olakšanjem) brzo. Mia je pronađena, ali u kakvom je stanju i zašto se ničega ne sjeća? Ne, nije riječ o običnoj otmici,“ a što se stvarno dogodilo, šokirat će vas.

Zaključak je da je ovo odličan psihotriler mlade američke spisateljice Mary Kubice koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zato, požurite s čitanjem. Već je bilo vrijeme za jedan napeti triler s podjednako sretnim i nesretnim rješenjem.

Izvan okvira
Izvan okvira
  1. Izvan okvira – Lea Brezar

Ljubav i poslovanje? Koji su temelji zdravih odnosa?

Što još mogu učiniti za sebe kako bi mi život bio ispunjeniji i sretniji?

Na navedena pitanja ćete odgovore naći u praktičnom priručniku za stvaranje novih temelja u životu i poslovanju.

“Izvan okvira” knjiga koja na 170 stranica pokazuje kako malo drugačija percepcija stvarnosti omogućava značajne promjene u vašem životu, bilo na poslovnom ili na privatnom planu. Pravila su logična i jednostavna. Najvažnije je ustrajati u namjeri da ne isporučujemo svijetu polovičnog sebe već svoju najbolju verziju, jer to trebate, a treba to i vaša okolina.

Poruka ove prekrasne i vrlo korisne knjižice je: BUDITE SPREMNI NA PROMJENE!

One su početak reda.

One su jedina konstanta.