Recept: Uskrsna zvijezda s Nutellom
Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
Vrijeme stajanja: 70 minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 180 C
- 45 dag brašna (pola glatkog i pola oštrog) +5 dag
- 1,8 dl mlakog mlijeka
- 2 jaja (žumanjci za tijesto, bjelanjci za premazati kolač)
- 1 germa (svježa ili 1 vrećica suhe) + šećer, brašno i mlako mlijeko za dignuti germu
- 3 dag omekšanog putra
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- oko 25 dag omekšane Nutelle - za premazati tijesto
Dignite germu: germu razmrvite, dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i malo mlakog mlijeka i pustite 15 minuta na toplom da se digne.
Pomiješajte glatko i oštro brašno, prosijte ga, dodajte 2 žumanjka, mlako mlijeko, vanilin šećer, sol i dignutu germu pa zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u zdjelu, pokrijte folijom i pustite da se diže oko 40 minuta.
Teglu Nutelle stavite u vrelu vodu ili na radijator da omekša i da se lakše maže.
Pripremite jedan veći tanjur s kojim ćete odrediti i oblikovati veličinu zvijezde. Dignuto tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, malo premijesite i podijelite na 4 dijela. Svaki dio izvaljajte u krug da bude malo veći od tanjura koji ste pripremili. Položite i pritisnite tanjur na izvaljano tijesto pa po rubu tanjura odrežite višak tijesta. Premažite Nutellom izvaljano tijesto pa ga stavite na masni papir u veliki kalup od pećnice. Istim postupkom napravite i drugo i treće tijesto pa premažite Nutellom i slažite jedno na drugo. Razvučeni četvrti dio tijesta položite na vrh.
Uzmite jednu čašu ili zdjelicu i pomoću nje pritiskujući označite krug na sredini kruga do kojeg režite trokute na jednake dijelove. To ćete napraviti tako da prvo napravite nožem četvrtine pa osmine pa šesnaestine. U svaku ruku uzmite jedan trokut istovremeno ga zarolajte prema van i to dva puta i pritisnite vrhove. To ponovite sa svim trokutima. Na kraju spajajte dva po dva kraja da dobijete kao latice cvijeta. Pomoću kista premažite zvijezdu bjelanjcima i pustite da odstoji još 15-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C i pecite zvijezdu oko 20 minuta.
Prema želji od ostataka tijesta kad oblikujete krug, napravite par pužića i još onako toplih pojedite!